Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 24th, 2016 | by fileto

0

Λύκοι έφτασαν μέχρι και έξω από την πόλη της Δράμας

Συνέχεια στις επιθέσεις λύκων που μετά την Δράμα και την Ξάνθη, εμφανίστηκαν και σε ορεινά χωριά του νομού Ροδόπης καταγράφηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα στον δήμο Αρριανών.

Στις 15 Νοεμβρίου στα Αρριανά, σε μαντρί που βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από το χωριό, σημειώθηκε η επίθεση του λύκου, όπως μαρτυρούν άνθρωποι του οικισμού. Ο ιδιοκτήτης – κτηνοτρόφος είδε ορισμένα από τα ζώα του νεκρά και άλλα τραυματισμένα και δε μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί. Τις νυχτερινές ώρες ο λύκος κατάφερε να μπει μέσα στο μαντρί, αναζητώντας την τροφή ανάμεσα στα ζώα.

Μόλις πριν έναν μήνα επίθεση λύκου σημειώθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα με 250 πρόβατα στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης. Επιθέσεις λύκων σε κοπάδια της Ροδόπης και γενικά της Θράκης έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Για την υπόθεση μάλιστα ενημερώθηκε το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κτηνίατροι του οποίου κλήθηκαν να κάνουν επιτόπιους ελέγχους και να δρομολογήσουν τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Οι λύκοι επιτίθενται τις βραδινές ώρες, προκαλούν τραύματα στην περιοχή του λαιμού των προβάτων και αποχωρούν.

Τα πρόβατα συνήθως καταλήγουν από αιμορραγία μετά τα σοβαρά τραύματα που τους προκαλούν οι λύκοι. Ανάλογα περιστατικά επιθέσεων έχουν σημειωθεί και σε άλλα σημεία της Ροδόπης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση επίθεσης στη Νέα Σάντα Ροδόπης, όμως σε μοσχάρια.

 

Βόλτα στους δρόμους της Νέας Αμισού κάνουν οι λύκοι

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, φαίνεται ότι οι λύκοι πλέον έχουν σχεδόν μπει στην πόλη της Δράμας. Πριν μια βδομάδα, στην περιφερειακό οδό ανάμεσα στα Αμπελάκια και τη Νέα Αμισό, εντοπίστηκε το πτώμα ενός νεκρού λύκου, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος.

Μια άλλη περίπτωση σημειώθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι έξω από τους Σιταγρούς στο δρόμο για Μικρόκαμπο, που επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι οι λύκοι είναι παντού αλλά ότι είναι και… ανέμελοι.

Η πληθυσμιακή έξαρση που παρουσιάζει το είδος τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητη και πλέον μπορούμε να μιλάμε όχι μόνο για ένα υγιή πληθυσμό άλλα για υπερπληθυσμό που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα.

Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει και η επίκοιση του λύκου λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας στο Όρος Πάρνηθα όπως και σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Όσο για τον νομό Δράμας είναι αναμφίβολα ένας από τους πλέον …λυκόπληκτους νομούς.

Οι ζημιές φυσικά είναι μεγάλες. Οι λύκοι μέχρι σήμερα έχουν κατασπαράξει εκατοντάδες ζώα σε όλη την περιοχή.

Από κτηνοτροφικά ζώα, πρόβατα, αγελάδες, άλογα, μέχρι σκυλιά που προσπάθησαν να υπερασπιστούν το κτήμα τους, ενώ κινδύνεψαν ακόμα και άνθρωποι, άσχετα αν όλα αυτά μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έγιναν ποτέ γνωστά από επίσημες πηγές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑