Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 14th, 2016 | by fileto

0

Ενστάσεις από Κομοτηνή και Ξάνθη για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Χθές στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου «κατηγορώντας την σημερινή δημοτική αρχή για προχειρότητα και έλλειψη μελετών που οδήγησαν την Περιφέρεια ΑΜΘ να «κόψει» το Δήμο Ξάνθης από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και να είναι ο μοναδικός Μητροπολιτικός Δήμος της Περιφέρειας που έμεινε εκτός με αποτέλεσμα να χάσει έργα ανάπτυξης και πνοής ύψους 8.6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης το θέμα έθεσε υπό ψηφοφορία και έγκριση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ξάνθης Πέτρος Παυλίδης που έκανε την εισήγηση ώστε το Σώμα να αποφασίσει θετικά –όπως και έγινε-προκειμένου να κατατεθεί ένσταση κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου «που απέκλεισε τον Δήμο Ξάνθης από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Στην εισήγηση αυτή γίνεται λόγος για το γεγονός ότι: «με την απώλεια αυτής της χρηματοδότησης και τη μη εφαρμογή της Στρατηγικής Β.Α.Α., ο Δήμος Ξάνθης στερείται της δυνατότητας και ευκαιρίας να πετύχει:

α) την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο του Εμπορικού και Διοικητικού Κέντρου της πόλης, όσο και του οικισμού της Παλιάς Πόλης,

β) την προώθηση των τοπικών προϊόντων της περιοχής και την διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της πόλης,

γ) την ενεργοποίηση των δικτυώσεων του τοπικού δυναμικού,

δ) την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών

ε) την εξοικονόμηση πόρων και την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο Εμπορικό και Διοικητικό Κέντρο της πόλης,

στ) την δημιουργία ίσων ευκαιριών συμμετοχής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επειδή η ένσταση πρέπει να ασκηθεί εντός προθεσμίας 7 εργάσιμων ημερών από την λήψη της της υπ.αρ.5965/02-12- 2016 απόφασης του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

Επειδή την παραπάνω απόφαση παραλάβαμε στον Δήμο Ξάνθης στις 5-12- 2016 και τα επιπλέον στοιχεία μας χορηγήθηκαν στις 12-12- 2016….».

Και καταλήγει: «για όλους δε τους παραπάνω λόγους, και αφού ληφθεί η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, ζητούμε όπως εισηγηθείτε την λήψη απόφασης για την υποβολή από τον Δήμο Ξάνθης ένστασης κατά των παραπάνω πράξεων και την εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου Ξάνθης και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου να ασκήσουν και υπογράψουν την ως άνω ένσταση και να παραστούν κατά την συζήτηση αυτής».

ΚΑΙ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ένσταση κατέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής, για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης στο σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δ. Κομοτηνής, κατετάγη τέταρτο στην αξιολόγηση, με συνέπεια να μη δικαιούται την χρηματοδότηση των 8,5 εκ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Κομοτηνής μελετούσε τις προτάσεις των άλλων πόλεων, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Δράμας προκειμένου να εντοπίσει τους λόγους που έχασε την χρηματοδότηση, και επιπλέον να αποφασίσει αν θα κάνει ένσταση κατά του πρακτικού της επιτροπής αξιολόγησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και της απόφασης του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περί έγκρισης του Πρακτικού Αξιολόγησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων για την αξιολόγηση δηλαδή χθες Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, συνεδρίασε εκτάκτως χθες στη 1 το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής και αποφάσισε να ασκηθεί η ένσταση.

Η απόφαση ελήφθη και ο Δήμος κατέθεσε την ένστασή του, ζητώντας εκ νέου αξιολόγηση των σχεδίων από την αρμόδια Επιτροπή.

Η άσκηση ένστασης σηματοδοτεί ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑