Άποψη - Γνώμη

Published on January 22nd, 2017 | by fileto

0

Η κρίση απαξίωσε τις περιουσίες των Ελλήνων

Κάποτε, και λέμε κάποτε όταν ενθυμούμαστε τα πράγματα πριν από την οικονομική κρίση των 8 τελευταίων χρόνων που χτύπησε την Ελλάδα και τους Έλληνες, το ακριβό δαχτυλίδι μας ήταν τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Κι όταν λέμε περιουσιακά στοιχεία μην πάει ο νους σας σε παλάτια, αλλά στα όσα ακίνητα μας άφησαν οι γονείς και οι παππούδες μας ή κι αυτά που κατορθώσαμε (όσοι το κατάφεραν) να δημιουργήσουμε με κόπο και αίμα εμείς.

Παλιά με εξοντωτικά επιτόκια των τραπεζών από 20-30% αλλά και αργότερα όταν με το ευρώ βρεθήκαμε μπόσικοι και θελήσαμε να βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας ή μια στέγη για την επιχείρησή μας.

Και τελικά ήρθε η κρίση και οι πολιτικές των πολιτικών μας που συναίνεσαν στην μονομανία των δανειστών μας που είχαν από την αρχή βάλει στο μάτι την ιδιοκατοίκηση των Ελλήνων.

Δεν μπορούσαν οι Γερμανοί και οι άλλοι ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι εμείς οι Μεσογειακοί λαοί με το σπίτι έχουμε μια άλλη σχέση και μια άλλη αντίληψη, μακριά και πέρα από την δική τους.

Την ακίνητη περιουσία την έβαλαν στο μάτι τους και μετά μας την απαξίωσαν και σήμερα αποτελεί για όλους μας γάγγραινα και κακό σπυρί.

Τι κατόρθωσαν οι ξένοι με την βοήθεια των πολιτικών μας που πραγματικά μας θέρισαν και μας εξουθένωσαν με φράσεις ότι δήθεν μαζί τα φάγαμε και άλλες αηδίες τις οποίες πολλοί από εμάς τις υιοθετήσαμε.

Μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση έχει συντελεστεί στις τιμές των ακινήτων με πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ να έχει χαθεί από την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2007 – 2008 μέχρι σήμερα εξαιτίας της δραματικής υποχώρησης των τιμών και της πλήρους απαξίωσης σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων.

Τόσο υπολογίζεται η απώλεια που καταγράφεται μέχρι το τέλος του 2016, καθώς η μείωση τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ξεπερνά πλέον το 42%.

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι έχει επέλθει μια «βίαιη διόρθωση» άνευ ιστορικού προηγούμενου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ουσιαστικά από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πάνω στα οποία βασίζει και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, προτού ξεκινήσει η κρίση, υπολογιζόταν σε 750 δισ. ευρώ, γύρω στα 650 δισ. τα ακίνητα και άλλα 100 δισ. ευρώ τα αγροτεμάχια όπως αναφέρει η «Ημερησία»

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι αντικειμενικές αξίες την περίοδο 2007-2008 υπολείπονταν των εμπορικών τιμών κατά 40%, δηλαδή το σύνολο της εμπορικής αξίας ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η υποχώρηση ξεπερνά το 42%, και κατά πολλούς είναι πάνω από 50% τότε η εκτίμηση είναι ότι οι Έλληνες έχασαν περίπου 500 δισ. από την ακίνητη περιουσία τους, σε σύγκριση με την αξία που είχαν το 2008.

 Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε επίπεδα… δραχμής, η «φούσκα» δηλαδή που δημιουργήθηκε από το 2000 μέχρι το 2008 έχει σπάσει οριστικά.

Ωστόσο, όσοι Έλληνες αγόρασαν την περίοδο των «παχιών» αγελάδων σε υψηλές τιμές τώρα βρίσκονται με μια περιουσία που είναι σχεδόν στο… ήμισυ.

Για παράδειγμα, κάποιος που απέκτησε σπίτι με εμπορική τιμή 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (που ήταν… συνηθισμένες οι πωλήσεις στα επίπεδα αυτά στις περισσότερες περιοχές της βόρειας, ανατολικής και νότιας Ελλάδας) σήμερα διαθέτει το ίδιο ακίνητο με τιμής αγοράς που έχει υποχωρήσει στα 1.200 – 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα, χιλιάδες από αυτούς πληρώνουν δάνεια που πήραν με βάση τις υψηλές τιμές και ακόμη κι αν πουλήσουν σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν το χρέος τους προς τις τράπεζες.

Από δω και πέρα όποιος θα έχει ακίνητο τελικά θα είναι ηλίθιος αν αυτό το ακίνητο δεν είναι εμπορεύσιμο όχι με τους παλιούς όρους και προϋποθέσεις αλλά σε βάση λογικής και πλήρους απαξίωσης.

Η εικόνα της κτηματαγοράς και το 2017 είναι κακή. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών και των αγοραπωλησιών μέσα στη χρονιά δύσκολα θα επιβεβαιωθούν, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και φυσικά την παντελή απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και θα συνεχιστεί η μείωση των τιμών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορά.

Μια έρευνα στην αγορά ακινήτων επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει «πάτος» σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Φόβους για νέο κύκλο κατάρρευσης της κτηματαγοράς εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, εκφράζουν παράγοντες του κλάδου. Εκτιμούν δηλαδή ότι η πίεση των τραπεζών στους δανειολήπτες να πληρώσουν τα χρέη τους θα οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων σε χαμηλές τιμές. Αν μάλιστα μπουν στο παιχνίδι και τα funds, τότε υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πιεστούν περαιτέρω και οι τιμές στο σύνολο της αγοράς.

«Αν χιλιάδες απελπισμένοι ιδιοκτήτες πουλήσουν προκειμένου να γλιτώσουν από τα… κοράκια, θα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Πιέζουν έτσι και τις αξίες των ακινήτων στην ίδια περιοχή», τονίζει κτηματομεσίτης που έχει καταγράψει τη μεγάλη υποχώρηση στις τιμές.

Η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να ανατρέψει πλήρως την αγορά, όχι μόνο στις κατοικίες αλλά και στα επαγγελματικά ακίνητα που διαθέτουν υπερχρεωμένες εταιρείες. Αν βγουν στο σφυρί περιουσίες επιχειρήσεων τότε θα υπάρξει γενική υποχώρηση των τιμών σε όλους τους κλάδους εξαιτίας της υπερπροσφοράς.

Τώρα που δεν υπάρχει έλεος και με την παρούσα κυβέρνηση να είναι εκτός τόπου και χρόνου, η ακίνητη περιουσία εκτός του ότι θα είναι όντως ακίνητη θα είναι και παγίδα φόρων και περιουσία χωρίς αξία.

Αν δεν συμβεί κάτι το μαγικό, οι Έλληνες θα χάσουν σπίτια και χωράφια, τα πατρικά τους και τα οικόπεδά τους, ενώ τελικά θα παρακαλάνε το κράτος να τα πάρει και να βάλει στον …..!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑