Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 16th, 2018 | by fileto

0

Ο Πρίνος θα είναι ενεργός μέχρι το 2033 κατά την Energean Oil & Gas

Με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων χρηματοδότησης και της παρουσίασης του νέου επενδυτικού προγράμματος στον Πρίνο και στο κοίτασμα Έψιλον, o Πρόεδρος της Energean Oil & Gas S.A. κ. Μαθιός Ρήγας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas S.A. κ. Δημήτρης Γόντικας, διοργάνωσαν προχθές ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο LUCY παρουσία αρχών και φορέων.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο μητροπολίτης ΦΝΘ, Στέφανος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλος, η δήμαρχος, Δ. Τσανάκα, οι πρώην βουλευτές, Γ. Καλαντζής, Ν. Κλειτσιώτης, Γ. Πασχαλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο Γενικός Διευθυντής της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (ΒΦΛ) Γιάννης Τσάρας, αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πετρέλαια με επικεφαλής τους κ. Βαγγέλη Παππά και Μανώλη Κελαϊδάκη, αλλά και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Καβάλα Oil Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Μάκης Παπαδόπουλος κ.α.

 

Φτιάξαμε μια κορυφαία εταιρεία με τεχνογνωσία είπε ο κ.Ρήγας

Ο κ. Ρήγας παρουσίασε αρχικά το ιστορικό της εταιρείας στην Καβάλα επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί δέκα χρόνια παρουσίας της στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε ότι στην τότε συνάντησή του με τον Βαγγέλη Παππά, ο δεύτερος του ανέφερε ως όραμα του να μη σβήσει ποτέ ο πυρσός του Πρίνου, αλλά και να αξιοποιηθεί το κοίτασμα «Ε».

«Πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε με μία εταιρία που είχε προβλήματα, εργαζόμενους που ανησυχούσαν για τη δουλειά τους και το project του Πρίνου στο οποίο ελάχιστοι πίστεψαν. Το όραμά τους ήταν να βγάλουμε πετρέλαιο από το Ε, που ήταν ένα κοίτασμα ανεκμετάλλευτο. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη μέρα που ξεκινάει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε. Σήμερα κοντά μας είναι όλη η κοινωνία της Καβάλας, οι τοπικοί άρχοντες, η εκκλησία, οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Τα 10 χρόνια αντιμετωπίσαμε πράγματα που ο οποιοσδήποτε θα τα θεωρούσε… ανυπέρβλητα»!

«Πολλοί μου έλεγαν, όταν ξεκινούσα, πως ήμουν τρελός που πάω να μπλέξω με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας… «Πού πας να μπλέξεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καβάλα;» μου έλεγαν επίσης…

»Τότε ο Πρίνος είχε μόλις 2 εκ. βαρέλια αποθέματα πετρελαίου και άδειες οι οποίες έληγαν. Είχε δε μία παραγωγή που δεν έφτανε ούτε για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας!

”Σήμερα και οι δύο δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν, καθώς ήρθε η μέρα που ξεκινάει η επένδυση στο ”Ε»”, ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία, η Εκκλησία και οι τοπικοί άρχοντες είναι στο πλευρό της εταιρείας.

«Φτιάξαμε μια εταιρεία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, που εξάγει τεχνογνωσία και ηγείται στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων, με βάση μας την Καβάλα και τα κοιτάσματα του Πρίνου και του ”ΕΨΙΛΟΝ»

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας πριν δέκα χρόνια ο Πρίνος είχε μόλις 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου απόθεμα, δηλαδή ένα με δύο χρόνια ζωής και σήμερα έχει 40 εκατομμύρια, ενώ παράλληλα έχουν γίνει επενδύσεις στα Ιωάννινα, στο Κατάκολο, στο Μαυρόβούνιο και στο Ισραήλ.

 

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η εταιρεία έφερε στην Ελλάδα τη BP, έναν κολοσσό, αλλά και ότι κατάφεραν μέσα σε αυτό το περιβάλλον με αντιξοότητες να βγουν κερδισμένοι.

Παράλληλα, τόνισε ότι με τη συνεισφορά των ξένων τραπεζών  θα γίνει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Ε». Καταληκτικά είπε ότι από σήμερα ξεκινά μια νέα δεκαετία ανάπτυξης που θα την φέρει το κοίτασμα ”Ε”.

 

Το project της επένδυσης θα ανέλθει συνολικά στα 150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο κ. Γόντικας παρουσίασε το προφίλ του πεδίου ”Ε” όπου θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις (μια αρχικά και δυο στη συνέχεια). Η εταιρεία που θα αναλάβει τις γεωτρήσεις είναι η GSP από τη Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι το project της επένδυσης θα ανέλθει συνολικά στα 150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το 2019 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της πλατφόρμας. Των τριών γεωτρήσεων θα ακολουθήσουν άλλες 6 γεωτρήσεις ενώ θα προηγηθεί η εγκατάσταση των αγωγών. Σύμφωνα δε με τον κ. Γόντικα το κοίτασμα Ε στην πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του θα «δίνει» πετρέλαιο έως το… 2033!

 

Βραβεύθηκε ο Βαγγέλης Παππάς

Τέλος τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Καβάλα Oil (και πρώην πρόεδρος της εταιρίας) Βαγγέλης Παππάς ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Καβάλα και αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό από την εγκατάλειψη του Πρίνου από τους Καναδούς επενδυτές έως και την επένδυση της Ενεργειακής.

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να επαναλειτουργήσουν και να ξεκινήσουν και πάλι την άντληση πετρελαίου, ενώ συμπλήρωσε πως η μεγαλύτερη προσφορά της Ενεργειακής στην πόλη, την οικονομία και την χώρα αποτελεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο πεδίο Ε.

Πρόσθεσε δε πως πρέπει να επιτραπεί η αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης στον Πρίνο ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, «έπεσαν» οι υπογραφές των συμβάσεων με τις 4 συνεργαζόμενες τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του πεδίου Ε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ντοκιμαντέρ για τα 10 χρόνια της Ενεργειακής και της επένδυσης της στον Πρίνο, όπου περιγράφεται η ιστορία των πετρελαίων της Καβάλας μέσα από τους δεκάδες Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές που αθόρυβα εργάστηκαν ώστε η Καβάλα να καταστεί η μόνη πετρελαιοπαραγωγός περιοχή της χώρας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑