Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 28th, 2018 | by fileto

0

Δημοτική αρχή Καβάλας και αγωγός ΤΑΡ στο ίδιο μετερίζι!

Καταθέτει τα όπλα του αγώνα η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μια και όπως η ίδια διατείνεται πείσθηκε από τα επιχειρήματα της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ και πλέον συμπαρατάσσετε με την όδευση μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων κόντρα στις αντιρρήσεις των δημοτών της μελών της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων.

Οι ταυτόσημες απόψεις της δημοτικής αρχής και της Κοινοπραξίας του αγωγού αποτυπώνονται ανάγλυφα στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών. Απολαύστε τις!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ TAP

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε διάλογο του Δήμου Καβάλας, συναντήθηκε χθες (26.07.2018) με τη Δήμαρχο Καβάλας, μέλη της διοίκησης του Δήμου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Ο TAP εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Πρόεδρο κ. Walter Peeraer, τον Γενικό Διευθυντή κ. Luca Schieppati, τη Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τη Διευθύντρια Επικοινωνίας Ελλάδας, κ. Κατερίνα Μουζουράκη και τον κ. Γιώργο Ζιασιακόπουλο, από την τεχνική ομάδα του ΤΑΡ. H επίσκεψη αυτή αντανακλά τη διαρκή δέσμευση του TAP να επικοινωνεί με φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και να διεξάγει μαζί τους εποικοδομητικό διάλογο.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, συζητήθηκε η πρόοδος των έργων κατασκευής του αγωγού, καθώς και ζητήματα σχετικά με την εγκεκριμένη όδευση από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους υπερίσχυσε η παρούσα όδευση έναντι άλλων εναλλακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της βορειότερης διαδρομής, αλλά και συγκεκριμένες βελτιώσεις που έχουν γίνει στην τρέχουσα όδευση, προκειμένου να απαντηθούν εμπράκτως οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Η εγκεκριμένη όδευση επιλέχθηκε ως η καλύτερη δυνατή, με κριτήριο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο TAP πρότεινε στο Δήμο Καβάλας και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων τη σύσταση ομάδας, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς του Δήμου και του τοπικού ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, με σκοπό να παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση του έργου στα υπολειπόμενα 11χλμ της όδευσης στην περιοχή των Φιλίππων, που πραγματοποιείται από τον TAP σύμφωνα με τα υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Ενώ παράλληλα, η ομάδα αυτή θα μπορεί να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς, με στόχο να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ανησυχίες που συνδέονται με τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή.

Παράλληλα, προτάθηκε η επέκταση του προγράμματος παρακολούθησης της παραγωγικότητας της γης που παρέχει ο ΤΑΡ μετά την επιστροφή του γεωτεμαχίου στους ιδιοκτήτες/χρήστες του, σε 5 από 3 χρόνια, για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, η διοίκηση του ΤΑΡ επανέλαβε τη δέσμευση της να επενδύσει σε δύο σημαντικά έργα υποδομής στον πρώην Δήμο Φιλίππων, προχωρώντας άμεσα στη συγχρηματοδότηση του έργου άρδευσης και ύδρευσης και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του κομβικού ενεργειακού έργου του ΤΑΡ.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πολύωρη ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης εκ μέρους του ΤΑΡ, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και την παρουσία μελών της Διοίκησης του Δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, καθώς και των εκπροσώπων των αγροτών και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 στο Δημαρχείο της Καβάλας. Από μέρους της εταιρείας του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της εταιρείας Welter Peeraer και ο Γενικός Διευθυντής Luca Schieppati.

Κυρίως αντικείμενο της σύσκεψης ήταν – μεταξύ άλλων – και η προοπτική της αλλαγής της εγκεκριμένης δια νόμου όδευσης του αγωγού.

Εκ μέρους του ΤΑΡ εξηγήθηκε, πως δεν είναι δυνατή η αλλαγή όδευσης και πως κάθε άλλη όδευση (μεταξύ αυτών και η προτεινόμενη όδευση διαμέσου του ορεινού όγκου) θα έχει περισσότερες δυσμενείς συνέπειες από την εγκεκριμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον..

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρότειναν, η πραγματοποίηση των εργασιών στην εγκεκριμένη όδευση, να γίνει υπό την επίβλεψη τόσο της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, όσο και άλλων φορέων καθώς και των ίδιων των εκπροσώπων των αγροτών, ώστε να καμφθεί κάθε επιφύλαξη. Ο ΤΑΡ πρότεινε επίσης να αυξήσει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης της επιστροφής στην παραγωγικότητα της γης στη συγκεκριμένη περιοχή σε 5 χρόνια από 3 που ισχύει σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εύφορης πεδιάδας των Φιλίππων.

Σε ότι αφορά τις συλλήψεις οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας, εξέφρασαν την λύπη τους και δήλωσαν ότι σε καμιά περίπτωση η εταιρεία δεν θα επεδίωκε να έρθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον με δημοτικούς συμβούλους.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την αταλάντευτη και πάγια βούληση και αναγνώριση εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, πως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σε συνδυασμό με την αρνητική δικαστική έκβαση ενώπιον του ΣτΕ, καθίσταται προφανές, όπως δήλωσε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών που σέβονται τη νομιμότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος αναμένεται άμεσα η υλοποίηση εκ μέρους του υπουργού κ. Σταθάκη της ενυπόγραφης δέσμευσης του και η έναρξη των εργασιών που αφορούν στην ύδρευση και άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, ενός τεράστιου προβλήματος δεκαετιών, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση με προοπτική πολλών ετών.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑