Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 19th, 2018 | by fileto

0

Ξεκινάει το Μπαιράμ, έρχονται Τούρκοι τουρίστες

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών είναι κινητή θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Θεό.

Είναι μία απ τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμι, το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες (21, 22, 23 Αυγούστου 2018) και αρχίζει τη 10 η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Γιορτάζεται 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανιού.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα του χωριού. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι.

Φέτος λόγω που η γιορτή πέφτει μέσα στον Αύγουστο (μήνα των αδειών) η Κυβέρνηση της Τουρκίας καθιέρωσε 9ήμερο τον εορτασμό, από απ’ τις 18 έως 26 Αυγούστου.

Κατά το διάστημα αυτό αρκετοί Τούρκοι αναμένεται να επισκεφθούν την Καβάλα και την Θάσο, παρόλο που η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ διαρκώς μεταβάλλεται (αρνητικά για αυτούς).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δρομολόγια των πούλμαν που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη είναι πλήρη, ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι που θα περάσουν από τους Κήπους με το ΙΧ αυτοκίνητά τους του με προορισμό Καβάλα, Θάσο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και φυσικά την Αλεξανδρούπολη, όπου ήδη έχουν γίνει πολλές κρατήσεις ξενοδοχείων.

 

Γιατί οι πλούσιοι Τούρκοι επιλέγουν την Αλεξανδρούπολη;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την ακριτική Aλεξανδρούπολη, η πόλη σφύζει τον τελευταίο καιρό από κίνηση. Τα τοπικά καταστήματα βιώνουν μια έντονη άνθηση, κάτι που θα ζήλευαν ακόμη και τα διάσημα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Εδώ ο τουρισμός δε σταματά όλη τη χρονιά.

«Ζούμε κυρίως από τους Τούρκους τουρίστες» αναφέρει ο εστιάτορας Κυριάκος Στόγιος, συμπληρώνοντας ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πλέον αυτή η νέα τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους συμβεί. Το εστιατόριό του δεν βρίσκεται στο πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο της πόλης κι όμως είναι πολύ γνωστό στους κύκλους πλουσίων Τούρκων επιχειρηματιών και αξιωματούχων, που δεν διστάζουν να ξοδέψουν εδώ τα χρήματά τους.

Την περασμένη χρονιά το 80% των πωλήσεων έγινε σε Τούρκους. Και παρά το ότι η λίρα καταγράφει πτώση οι επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης δεν αναμένουν να αλλάξει κάτι στον τζίρο που κάνουν λόγω των Τούρκων. Σύμφωνα με αυτούς καθημερινά εύποροι Τούρκοι κάνουν το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη για αγορές.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε και την λειτουργία καζίνο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το οποίο επιλέγουν οι παραλήδες Τούρκοι για την ψυχαγωγία τους!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑