Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 24th, 2018 | by fileto

0

Εξαιρετικά σχόλια απέσπασε ο Καβαλιώτης Θάνος Τζανετάκης

Ο 16χρονος Ρώσος πιανίστας Ivan Bessonov ανακηρύχθηκε νικητής του διαγωνισμού Eurovision Young Musicians 2018.

Ο τελικός του 19ου Διαγωνισμού Νέων Σολίστ Κλασικής Μουσικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 και μεταδόθηκε – σε απευθείας σύνδεση με το φημισμένο Usher Hall του Εδιμβούργου– από την ΕΡΤ 2 και το WEBTV της ΕΡΤ.

Ο διαγωνισμός για νέους μουσικούς ηλικίας 12-21 χρόνων μεταδίδεται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) στις 18 χώρες που συμμετέχουν στον θεσμό, σε 12 από αυτές σε ζωντανή μετάδοση. Την βραδιά του τελικού παρουσίασε για την Ελλάδα ο Μιχάλης Μεσσήνης.

Στο πλαίσιο των ημιτελικών που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 19 Αυγούστου, 18 νέοι σολίστ ερμήνευσαν έργα κλασικής μουσικής προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στην εξάδα για τον τελικό.

Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους για τον τελικό ήταν και ο 17χρονος σολίστ κιθάρας από την Καβάλα, Θάνος Τζανετάκης, ο οποίος απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από την κριτική επιτροπή, ωστόσο δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Η λίστα με τους έξι φιναλίστ διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Nikola Pajanović (Σλοβενία, βιολί)
  • Máté Bencze (Ουγγαρία, σαξόφωνο)
  • Mira Foron (Γερμανία, βιολί)
  • Indi Stivín (Τσεχία, κοντραμπάσο)
  • Ivan Bessonov (Ρωσία, πιάνο)
  • Birgitta Elisa Oftestad (Νορβηγία, βιολοντσέλο)

Οι διαγωνιζόμενοι ερμήνευσαν ένα μουσικό έργο διάρκειας 12 λεπτών,  με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σκοτίας του BBC υπό τη διεύθυνση του Thomas Dausgaard.

Ο νικητής του φετινού διαγωνισμού Ivan Bessonov επιλέχτηκε από την κριτική επιτροπή, μέλη της οποίας ήταν επιφανείς προσωπικότητες της κλασικής μουσικής: (James MacMillan, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, Marin Alsop, καλλιτεχνική διευθύντρια των Συμφωνικών Ορχηστρών της Βαλτιμόρης και του Σάο Πάολο, Anna Meredith, συνθέτρια, David Watkin, διευθυντής ορχήστρας και σολίστ βιολοντσέλου Andrew Moore, υπεύθυνος Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου).

Ο Ivan Bessonov κέρδισε τον διαγωνισμό ερμηνεύοντας το 3ο μέρος από το κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 1 του Τσαϊκόφσκι. Η διάκριση αυτή του εξασφάλισε το χρηματικό έπαθλο των 7.000 € καθώς και την ευκαιρία μιας μελλοντικής σύμπραξης με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σκοτίας του BBC.

Ο 16χρονος καλλιτέχνης γεννήθηκε το 2002 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Σήμερα σπουδάζει στο κρατικό ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.  Ο ίδιος δίνει συναυλίες και κονσέρτα στη Ρωσία και άλλες χώρες.

Ο δεύτερος νικητής του διαγωνισμού Nikola Pajanović, βιολονίστας από τη Σλοβενία, έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 3.000 €.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑