Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 24th, 2018 | by fileto

0

Ο θάνατος από Ιό του Δυτικού Νείλου στη Ροδόπη και ερωτήματα…

Φόβοι για αύξηση των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 11 τους νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της φετινής περιόδου έως και τις 22 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, Ροδόπης και Ρεθύμνου.

 

Ένα κρούσμα στη Ροδόπη

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην ΑΜΘ επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, με το θάνατο 79χρονης γυναίκας από το Κόσμιο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Επομένως, ο δήμος Κομοτηνής είναι ο πρώτος από την Περιφέρειά μας που μπαίνει στη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας άλλο ένα άτομο στα 39 συνολικά, που επηρεάστηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με διακομιστές (κουνούπια).

Η γυναίκα, που αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα το βράδυ της Παρασκευής και ο θάνατός της επήλθε την επόμενη μέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΕ Ροδόπης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης είχε εγκαίρως ζητήσει να εκτελεστούν, αμέσως μόλις το επιτρέψουν (ομαλοποιηθούν) οι κλιματολογικές συνθήκες που διασφαλίζουν αποτελεσματικές και ασφαλείς πτήσεις, αεροψεκασμοί σε όλο το εύρος στην Π.Ε Ροδόπης ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του κουνουπιού έγκαιρα.

Με βάση και τις πρόσφατες δειγματοληψίες τα μετεωρολογικά φαινόμενα (επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις) αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συντονιστών των Π.Ε, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Περιφέρεια μας, καθώς και την εμφάνιση κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Χώρα , εγκρίθηκε η διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλες εκτάσεις στάσιμου νερού κοντά σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση.

Όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος Κομοτηνής εξέδωσε μία ανακοίνωση ενημερωτικού χαρακτήρα ενώ από πλευράς ΑΜΘ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου, σημείωσε ότι η Περιφέρεια και οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή, έχοντας ήδη εμπειρία και ετοιμότητα, λόγω της έξαρσης του φαινομένου που είχε παρουσιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν. Τόνισε δε, ότι «έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες ψεκασμών και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, άντεξε και μπόρεσε να ανταποκριθεί».

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τουλάχιστον στην επίσημη σελίδα της, δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση αναφορικά με το περιστατικό, συντελώντας κι αυτή στην “διόγκωση” της ανησυχίας των πολιτών της περιοχής.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε, καθώς δεν έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι, παρόλα αυτά δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, κρίνεται πάντα απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού.

 

Το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το ζήτημα φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι τα τέλη του μήνα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, με σχετική επερώτηση που φέρει τον τίτλο “έλεγχος δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλων μολυσματικών ασθενειών”.

Ο Φ. Καραλίδης τοποθετείται αναλυτικά ως εξής: “Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με θάνατο που προήλθε από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σας ζητούμε να μας απαντήσετε: Ποιός είναι ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί για έλεγχο κατά Περιφερειακή Ενότητα κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και Αύγουστο του 2018 και ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων κατά Π.Ε.

Να μας παραθέσετε συγκριτικό πίνακα για τους ελέγχους του 2017 στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα κατά Περιφερειακή Ενότητα”.

Εν προκειμένω ο κος Καραλίδης θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όχι τόσο αν έχει βρεθεί δείγμα του ιού, καθώς όπως ανέφερε και ο κος Σαχπατζίδης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά πόσα δείγματα έχουν σταλεί.

Εμμέσως πλην σαφώς το ερώτημα έχει ως εξής: Έχουν κάνει οι αρμόδιοι τον κατάλληλο σχεδιασμό, έχουν χρηματοδοτήσει δεόντως τις δειγματοληψίες ώστε αυτές να είναι επαρκείς ή όχι; Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως επερώτηση αντίστοιχη του κου Καραλίδη (13/7/2018: σχετικά με αιμοληψίες δειγμάτων κατά μολυσματικών ασθενειών π.χ. ιός Δ. Νείλου, ελονοσίας κλπ) είχε συζητηθεί και σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, για να λάβει από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο την απάντηση ότι γίνονται δειγματοληψίες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑