Άποψη - Γνώμη

Published on September 9th, 2018 | by fileto

0

Εσύ τι νούμερο καλάθι κρατάς;

Μπουχτίσαμε μέτρα, δώρα, ελπίδες και αισιοδοξία μόνο που μας τα πουλάνε ξεπεσμένοι πωλητές.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα κανάλια της …διαχείρισης μας κάνουν γερή προπόνηση για μια βόλτα από την έκθεση για να ψωνίσουμε ελπίδα.

Το πακέτο μέτρων των πολιτικών αρχηγών που περιέχει τα πάντα, εκτός από μέτρα ανακούφισης ενός λαού που πληγωμένος σέρνεται στα γκισέ και πληρώνει ασύστολα.

Μάλιστα τα στοιχεία λένε ότι μόνο οι τρείς στους δέκα δεν  πληρώνουν, μια και ακόμη στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα, ισχύουν τα ίδια με την Ελλάδα του 50 και του 60 που το να χρωστάς ήταν …προπατορικό αμάρτημα.

Φέτος στην ΔΕΘ περιμένουν (;) οι πολίτες αυτής της χώρας να ακούσουν τι τους περιμένει και μάλιστα ποια μέτρα ανακούφισης τους έχουν για δώρο οι πολιτικοί μας.

Ουσιαστικά η εικόνα μου θυμίζει μια ουρά με ταλαιπωρημένους Έλληνες να κρατάνε σαν την Κοκκινοσκουφίτσα το καλαθάκι τους και να περιμένουν να …λάβουν!

Βέβαια δεν ξέρουν ότι …ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος ή καλύτερα φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

Η σκηνή ήδη έχει ανοίξει και πρώτος βγήκε ο πρωθυπουργός της ελπίδας που έρχεται με χειροκροτήματα σε …λούπα!

Λέει η επικαιρότητα: Προεκλογική, αλλά χωρίς όραμα για την μετα-μνημονιακή Ελλάδα, ήταν η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων, που ο ίδιος προσδιόρισε σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2019 – 2022.

Σε αυτό το πακέτο, επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται – όπως προκύπτει – οι «απώλειες» από το πάγωμα των περικοπών των συντάξεων το 2019.

Ειδικότερα, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστών εισφορών και φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις μέχρι την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς αλλά και προσλήψεις περιλαμβάνει το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ…

Στο πακέτο μέτρων Τσίπρα, απαντά η ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας πέρασε ήδη στην Ιστορία για την τεράστια και αχρείαστη καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα. Κανείς πλέον δεν τον ακούει, γιατί απλούστατα κανείς δεν τον πιστεύει, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Οπως υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «η αδιάφορη ομιλία του σε μια σιδηρόφρακτη πόλη με 5.500 αστυνομικούς ήταν το κύκνειο άσμα ενός κυνικού πρωθυπουργού που εξαπάτησε, ταπείνωσε, φτωχοποίησε και δίχασε του Έλληνες.

Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν. Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν ραντεβού με το μέλλον. Αυτό που μας αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Σιγοντάροντας το ΚΙΝ. ΑΛ. αναφέρει για της Φώφης Γεννηματά: Πάγια πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι να μοιράζει φτώχεια και ψίχουλα στους πολίτες, ώστε να τους δημιουργεί την εντύπωση ότι τον χρειάζονται, συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ομάδα οπορτουνιστών που κυβερνά καιροσκοπικά, δίχως να νοιάζεται για τους πολίτες και τάζει παροχές τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν επόμενες κυβερνήσεις.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η περικοπή των συντάξεων που τώρα υπόσχεται ότι θα εμποδίσει η κυβέρνηση ήταν μέτρο που η ίδια προνομοθέτησε και έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει.

Ο κ. Τσίπρας «μας έχει δέσει χειροπόδαρα» όσον αφορά τις συντάξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος των αποφάσεων που έχει πάρει και του Μνημονίου που υπέγραψε». Ακόμη, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να καταργηθεί το μέτρο και όχι να γίνει ολιγόμηνη αναβολή της προσωπικής διαφοράς.

Υπογράμμισε δε ότι η χώρα δεν θα βγει ποτέ από καθεστώς λιτότητας όσο η κυβέρνηση διατηρεί τους «εξοντωτικούς φόρους» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που η ίδια αποδέχτηκε.

Φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τώρα περιμένουμε τους υπολοίπους να πάνε ΔΕΘ και να γεμίσουν κι αυτοί το δικό μας καλάθι…

Πολλές παροχές, χρήμα, επιδόματα, ελαφρύνσεις, πακέτα, πακτωλός…

Και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα που θυμίζει την παραβολή των μωρών παρθένων, σύμφωνα με έρευνες των επιστημόνων η κατάθλιψη μπορεί να μας κληροδοτηθεί από τους γονείς μας  αλλά ακόμη και από τους παππούδες μας αν έχουν νοσήσει. Πρόκειται δηλαδή για μία νόσο με πολλές πιθανότητες να περάσει από γενιά σε γενιά μέσω του DNA.

Νεότερες όμως έρευνες δείχνουν ότι σχέση με την κατάθλιψη έχει και η φτώχεια.

Μία πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι:

η καθημερινή  ζωή σε συνθήκες φτώχειας μπορεί να επιφέρει μικρές αλλαγές στο DNA των παιδιών, κληροδοτώντας ουσιαστικά την κατάθλιψη. Οι αλλαγές αυτές σταδιακά συσσωρεύονται και επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού έχοντας ως αποτέλεσμα να εμφανίσει αργότερα άγχος και κατάθλιψη.

Σίγουρα το να μην έχει ένα παιδί το φαγητό που πρέπει, τα παιχνίδια που χρειάζεται, τα ρούχα αλλά και γενικότερα τις σωστές συνθήκες διαβίωσης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του και να προκαλέσουν άγχος και αισθήματα μειονεξίας απέναντι στα άλλα παιδιά.

Όμως οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν καθώς υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που παρά τις δύσκολες συνθήκες και την φτώχεια ανέπτυξαν μία καθ’ όλα ισορροπημένη προσωπικότητα και δεν εμφάνισαν ποτέ κατάθλιψη και άλλες περιπτώσεις παιδιών που παρά το γεγονός ότι μεγάλωσαν χωρίς να τους λείψει τίποτα παρουσίασαν ψυχολογικές διαταραχές, κατάθλιψη αλλά ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας.

Καληνύχτα Τζων Μπόι, καληνύχτα …παππού!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑