Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 7th, 2019 | by fileto

0

Υποσχέσεις Τσίπρα στη Σαμοθράκη ενώπιον Πέτροβιτς

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι, σήμερα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εδώ στη Σαμοθράκη. Και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι΄ αυτή την τιμητική υποδοχή που μου κάνατε, τη μεγάλη τιμή να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη. Και ξέρετε, δεν είναι μια τυπική  τιμή αυτή, είναι πάρα πολύ ουσιαστική. Είναι  πάρα πολύ ουσιαστική τιμή, όταν προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας και 365 μέρες τον χρόνο υπερασπίζονται τις «Θερμοπύλες». Ταυτόχρονα, όμως, δίνουν  τη μάχη της επιβίωσης, τον αγώνα τον καθημερινό, πολλές φορές σε συνθήκες δύσκολες, όπως και σήμερα.

Είχα αποφασίσει να έρθω στο νησί σας να γιορτάσουμε μαζί τη γιορτή των Θεοφανείων. Χθες, με ενημέρωσαν ότι ακόμα και οι τοπικές αρχές είχαν δισταγμό για το αν θα γίνει η γιορτή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ρώτησα, λοιπόν, τους συνεργάτες μου αν σήμερα θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί στρατιωτικό ελικόπτερο, αν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσαν να έρθουν στο νησί. Μου απάντησαν «οριακά ναι». Τότε, κι εγώ τους είπα, ότι εφόσον στο νησί θα μπορούν να προσεγγίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας, μπορεί να προσεγγίσει και ο Πρωθυπουργός.

Και πιστεύω, ότι έχει μια μεγαλύτερη αξία η σημερινή μου παρουσία εδώ. Διότι, το μήνυμα που θέλω να δώσω σε σας, στους ανθρώπους που βρίσκεστε στο νησί όλο τον χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα μήνυμα στήριξης, συμπαράστασης και έγνοιας για το ότι εσείς δίνετε μια καθημερινή μάχη και η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται και ηθικά – πάνω από όλα ηθικά- αλλά και υλικά δίπλα σας, όλο τον χρόνο, στηρίζοντας τις προσπάθειές σας.

Θέλω, λοιπόν,  εδώ από την ακριτική Σαμοθράκη, να στείλω μηνύματα τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι – και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων- ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται – ούτε το έκανα αυτά τα 3,5 χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως Πρωθυπουργός – να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.

Θα υπερασπιστώ -και θα υπερασπιστούμε- αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.

Χθες, είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος Πρόεδρος Ερντογάν, απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο. Εγώ, σήμερα  εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη και κυρίως απευθυνόμενος  σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δυο ακτές του Αιγαίου, δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».tsipras-samothraki-

ΥΠΟΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ…

Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον Δήμαρχο, που μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εδώ στη Σαμοθράκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας και θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω πει πολλές φορές: Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η πολιτεία οφείλει να έχει στο μυαλό της, στην έγνοια της τους νησιώτες μας, όχι μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου. Και εμείς πιστεύω ότι αποδείξαμε, μέσα από δύσκολες συνθήκες -δεν κυβερνάμε στα χρόνια της αφθονίας, αλλά κυβερνάμε σε χρόνια δύσκολα- αποδείξαμε ότι από το περίσσευμα πάντοτε είχαμε την έγνοια να στηρίξουμε τους νησιώτες μας.

Και έχουμε προχωρήσει  σε πάρα πολύ σημαντικές θεσμικές τομές στήριξης των νησιών μας. Σε παρεμβάσεις που αποτελούσαν αιτήματα και διεκδικήσεις δεκαετιών, όπως για παράδειγμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Δηλαδή, τη δυνατότητα ενός πολίτη που διαμένει σε ένα νησί να καταβάλει το ίδιο κόστος με έναν  πολίτη που μένει στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφερθεί προς την πρωτεύουσα.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ σε ορισμένες κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούν ειδικότερα το νησί της Σαμοθράκης. Και, βεβαίως, παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος. Γιατί άκουσα και τον Δήμαρχο που είπε αρκετές από αυτές. Έκανε μνεία και σε αιτήματα τα οποία είναι εύλογα και στα οποία θα σκύψουμε το επόμενο διάστημα.

– Ολοκληρώνονται, αγαπητές φίλες και φίλοι, τις επόμενες μέρες οι μελέτες ανακατασκευής του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από τις καταστροφικές για το νησί πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2017. Η προμήθεια του εξοπλισμού πρόκειται να λάβει χώρα με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

– Εγκρίθηκαν, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλόδημος, 3,3 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα που αφορούν τη βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και για την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης.

– Και όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, πάλι μέσω ΕΣΠΑ.

– Αναφέρθηκα πριν, βεβαίως, στη μεγάλη θεσμική τομή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Στο νησί σας εφαρμόζεται ήδη από την πιλοτική εφαρμογή, από 1ης Ιουλίου, δηλαδή, του 2018. Και τώρα, από 1/1, εφαρμόζεται και στο νησί σας, όπως σε όλα τα υπόλοιπα νησιά. Κατά την πιλοτική εφαρμογή 1.300 κάτοικοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου, ενώ 50 επιχειρήσεις εγγράφηκαν και με την επιδότηση που έλαβαν, καλύφθηκε το 72% του μεταφορικού τους κόστους. Ακόμη, κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα, η Σαμοθράκη θα είναι μέσα στα επιλέξιμα νησιά.

– Παραδόθηκε και παρουσιάστηκε το Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το λιμάνι, Δήμαρχε, της Καμαριώτισσας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου, ύψους 273.000 ευρώ, στοχεύοντας στην σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού. Διότι, θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι ένας από τους λόγους, που πολλές φορές οι κάτοικοι του νησιού σας βρίσκονται εκβιαζόμενοι από διάφορους ακτοπλόους, είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν τη δυνατότητα σε πολλά και διαφορετικά σκάφη να προσεγγίζουν το νησί.

– Υπογράφηκε, επίσης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μία πολύ σημαντική απόφαση που ξεμπλόκαρε την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής της Σαμοθράκης. Ένα έργο αναγκαίο για το νησί, που εδώ και πάρα πολύ καιρό λιμνάζει.

– Υλοποιήθηκε η μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης. Υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική – αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη Χώρα, σε έκταση περίπου 335 στρεμμάτων. Και για τα δύο αυτά έργα, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση των έργων.

– Και τέλος, να επισημάνω ότι εγκρίναμε το ποσό των 340.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, που παρατηρούνται στο αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων στη Σαμοθράκη.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑