Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 1st, 2019 | by fileto

0

Όταν ο Μέτιος άλλαξε σε ένα χρόνο τα πάντα… (διαβάστε-δοξάστε!)

Τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2018 παρέθεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε αναλυτικά ανά τομέα στα έργα τα οποία έγιναν, καθώς και στον προϋπολογισμό τους, αλλά και στα έργα και στις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν άμεσα.

Διαβάστε αναλυτικά ποια έργα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Αναλυτικά η εισήγηση του Χρήστου Μέτιου για τον απολογισμό

Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Το ολοκληρωμένο Σχέδιό μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο επεξεργαστήκαμε επί ένα χρόνο και παρουσιάσαμε τον Νοέμβριο του 2017, ξεκινήσαμε μέσα στο 2018 να το υλοποιούμε και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Τη χρονιά που πέρασε, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν ώστε να αλλάξει το κλίμα στην Περιφέρειά μας και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε βήματα μπροστά:

 • Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου που θα αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας.
 • Οι δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, με τις οποίες δείχνουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια, και ότι στηρίζουμε στην πράξη όσους επενδύουν τα χρήματά τους στον τόπο μας.
 • Η υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, που αναδεικνύει ότι η πολιτιστική μας ποικιλομορφία είναι στοιχείο της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά και ισχυρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό και την οικονομία μας.
 • Η επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ως ένα σημαντικό βήμα για να μπει η Περιφέρειά μας στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.
 • Τα έργα οδικής ασφάλειας και οδικών μεταφορών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα ο δρόμος Μαρώνεια-Δίκελλα.
 • Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μια σειρά από νέες μελέτες και νέα έργα σε σημαντικούς τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας και η οδική ασφάλεια (37 εκατ. €).

Η αλλαγή του κλίματος για την Περιφέρειά μας φαίνεται και στην εξέλιξη του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος.

Έχουμε σημαντική βελτίωση των δεικτών επίδοσης στις εντάξεις νέων έργων και στην απορροφητικότητα:

Εντάξεις:

 • Ποσοστό: 67,56% (9η θέση μπροστά από την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο)
 • Ποσό: 345.000.000 € (4η θέση πίσω από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα)
 • Πληρωμές:
 • Ποσοστό: 18,87% (9η θέση μπροστά από την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία)
 • Ποσό: 98,5 εκατ. € (3η θέση πίσω από την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική)

Με προγραμματισμό και συστηματική δουλειά, κάναμε σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε.

Ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία, είναι ένα ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Φυσικό αέριο

Η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και μια σειρά από άλλα έργα που σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και Ελλάδας-Ιταλίας (IGI), καθώς και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ), αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας καθιστώντας την ενεργειακό πέρασμα προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, η Περιφέρειά μας δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από αυτό.

Αντιθέτως, αναφορικά με το πόσο κοστίζει η ενέργεια που καταναλώνουμε, η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Για αυτό η Διοίκησή μας έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία.

Για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

 • Τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού ξεπεράσαμε τα εμπόδια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, ανακοινώσαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου κάνοντας ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας.

Συγκεκριμένα, διαθέτουμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, και συνολικό προϋπολογισμό 56,6 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Εκτιμούμε ότι σε αυτή τη φάση θα δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο 60.000 περίπου νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια όπως νοσοκομεία, μονάδες υγείας και σχολεία, με τις πρώτες συνδέσεις να μπορούν να γίνουν μέσα στο 2020.

Πρόθεση της Διοίκησής μας είναι να ξεκινήσει παράλληλα με την υλοποίηση του έργου ο σχεδιασμός για τη επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, με πρώτες αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα δίκτυα που θα κατασκευαστούν.

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στην Περιφέρειά μας θα είναι πολύ σημαντικά.

Το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα μειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και η χρήση του συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, το έργο θα έχει θετικά αποτελέσματα και στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο.

Για την κατασκευή του έργου υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, ενώ για τη σύνδεση των καταναλωτών με το φυσικό αέριο, θα εργαστούν μελετητές, προμηθευτές και τεχνικοί εγκαταστάσεων σε όλη την Περιφέρεια.

Γεωθερμία

Εκτός από το φυσικό αέριο, η Διοίκησή μας επενδύει και στη γεωθερμία. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά 8.

Με έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη Διοίκηση και ολοκλήρωσε η δική μας, κατασκευάστηκαν οι υποδομές για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού, στο Δήμο Νέστου, και σήμερα έχει γίνει εκεί μια μεγάλη επένδυση από τη Selecta Hellas.

Το 2018, διαθέσαμε 5,8 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν οι υποδομές που θα επιτρέψουν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και δημοτικών κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο.

Ενώ για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου στο Δήμο Παγγαίου, η χρηματοδότησή μας για την κατασκευή υποδομών μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος μας είναι και στα τρία αυτά γεωθερμικά πεδία, που έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο απόθεμα θερμικής ενέργειας, οι υποδομές που θα κατασκευαστούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Επιχειρηματικότητα

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε μια ξεκάθαρη θέση: η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

Κι αυτό ισχύει για όλους τους τομείς που συνθέτουν το πραγματικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας μας:

 • Η μοναδική γεωγραφική μας θέση
 • Ο ισχυρός πρωτογενής τομέας μας
 • Οι σημαντικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγουμε
 • Η πλούσια ιστορία και οι παραδόσεις μας
 • Το παρθένο φυσικό περιβάλλον
 • Και οι ενεργειακές δυνατότητες που έχουμε.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε χρειάζονται μία βάση που θα τα ενώσει σε μια κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Και για μας, αυτή η βάση είναι η υγιής επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Για αυτόν τον λόγο, η στήριξη της επιχειρηματικότητας έχει κυρίαρχη θέση στο σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας τα επόμενα χρόνια.

Για την στήριξη της επιχειρηματικότητας διαθέτουμε συνολικά 70,4 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν δυο μέρες, διοργανώσαμε με επιτυχία στην Καβάλα μια ενημερωτική συνάντηση όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το σύνολο της πολιτικής μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας σε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, σε παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και στους επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω:

 • Στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου
 • στον πρώτο κύκλο, αξιολογήσαμε και εντάξαμε 29 επενδυτικά σχέδια, μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ, στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Στον δεύτερο κύκλο, έχουν ήδη υποβληθεί και αξιολογούμε 35 επενδυτικά σχέδια στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Ενώ για τον τρίτο κύκλο είναι σε εξέλιξη η υποβολή σχεδίων στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας (δεν αφορά δηλαδή προτάσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό ούτε για νέες επιχειρήσεις).
 • Στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπου χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και να παράξουν νέα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτής της Στρατηγικής εντάξαμε 8 επενδυτικά σχέδια στους τομείς:

 • των Χημικών – Πολυμερών υλικών,
 • των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (δηλαδή των Μαρμάρων)
 • και του Ηλεκτρονικού – Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού,

συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

 • Στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου χρηματοδοτούμε Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας σε τρεις πόλεις: Δράμα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη.
 • Διαθέσαμε επίσης 17,9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 111 επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρειά μας, τα οποία είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά δεν επαρκούσαν οι πόροι του Υπουργείου για να χρηματοδοτηθούν.

Αποδείξαμε έτσι με πράξεις, όχι με λόγια, ότι όποιος θέλει να επενδύσει τα χρήματά του στην Περιφέρειά μας, εμείς ως Διοίκηση τον στηρίζουμε.

Τουρισμός-Πολιτισμός

Ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς τομείς τους οποίους στηρίζουμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε την Περιφέρειά μας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών.

 • Πριν το τέλος του έτους ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής και δικτύωσης της Περιφέρειάς μας για τα επόμενα 4 χρόνια, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει ιδιαίτερα:

 • Παραγωγή νέου φωτογραφικού υλικού και νέων τουριστικών βίντεο – κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει γιατί το υλικό που έχουμε χρειάζεται ανανέωση
 • Έρευνες αξιολόγησης και έρευνες ικανοποίησης των επισκεπτών μας για να δούμε τι άποψη έχουν για την Περιφέρειά μας οι επισκέπτες μας
 • Ειδικές δράσεις προβολής σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα – Τουρκία, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία
 • Ψηφιακές εφαρμογές, διαφήμιση στο διαδίκτυο
 • Ταξίδια εξοικείωσης για δημοσιογράφους
 • Συμμετοχή σε Εκθέσεις τουρισμού κτλ.
 • Προχωράμε την υλοποίηση της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού

Πραγματοποιούμε έργα πρόσβασης και ανάδειξης των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής.

Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, περνάει από το ναό της Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας, συνεχίζει στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στο αρχαιολογικό πάρκο των Αβδήρων και στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, κατευθύνεται προς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας, Μεσημβρίας-Ζώνης και Μάκρης, συνεχίζει στα λουτρά Τραϊανούπολης και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθύνεται βόρεια στο Τζίβρε του Σουφλίου, στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα.

Μέσα στο 2018 εντάξαμε σημαντικά έργα:

 • Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στη Βασιλική Β΄
 • Στο αρχαίο θέατρο της Θάσου
 • Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Δράμα
 • Στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου
 • Στο δρόμο που θα συνδέει τη Μαρώνεια με τα Δίκελλα
 • Στην αρχαία Ζώνη
 • Στο αρχαιολογικό Μουσείο Σανοθράκης
 • Στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου
 • Προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου.

Ένα  ολοκληρώμένο σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την πρόσβαση, τις υποδομές και την βιώσιμη ανάπτυξη της οροσειράς της Ροδόπης και του ποταμού Νέστου.

Μετά από υποψηφιότητα που υποβάλαμε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Περιφέρειά μας θα είναι μία από τις πέντε Περιφέρειες στην Ευρώπη που θα συνεργαστούν και θα λάβουν τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη από τον ΟΟΣΑ για να υλοποιήσουμε  την ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου.

Το έργο μας αυτό επιλέχθηκε γιατί αφορά μια περιοχή με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, διασυνοριακότητα και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Μέγαρο Μουσικής

Με μια πανηγυρική εορταστική εκδήλωση στις 29 Δεκεμβρίου επαναλειτουργήσαμε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αναπτυξιακής Ροδόπης,  έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Το Μέγαρο Μουσικής θα συνεχίσει την πολιτιστική του δραστηριότητα σε συνεργασία με φορείς της περιοχής και στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτό.

Φεστιβάλ Via Egnatia και Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους

Via Egnatia

Για περισσότερα από 2.000 χρόνια, η Via Egnatia ήταν ο βασικός άξονας που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα, ο τόπος μας ήταν πέρασμα, ένας σημαντικός σταθμός και ένα σημείο διασταύρωσης όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και όπου συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει πάνω μας η Via Egnatia, μια παράδοση επικοινωνίας και συνύπαρξης, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε με το Φεστιβάλ Via Egnatia.

Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους

Το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας που έχει στόχο να αναδείξει τον ρόλο της θάλασσας και του υδάτινου στοιχείου στην ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής μας.

Η περιοχή μας ήταν πάντα πέρασμα, σημείο διασταύρωσης σημαντικών δρόμων, χερσαίων και θαλάσσιων.

Η αρχαία Via Egnatia για παράδειγμα ήταν ένας τέτοιος δρόμος.

Αλλά και το Θρακικό Πέλαγος έδινε στην περιοχή μας δυνατότητες επικοινωνίας με τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Συμπληρωματικά με το Φεστιβάλ Via Egnatia λοιπόν, που η Περιφέρειά μας διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους έρχεται να αναδείξει συνολικά το ρόλο που είχε η περιοχή μας ως σταυροδρόμι για ανθρώπους, εμπορεύματα και πολιτισμούς.

Υγεία

Καταπολέμηση κουνουπιών

Το 2018 ήταν η δεύτερη χρονιά υλοποίησης του τριετούς προγράμματός μας για την καταπολέμηση κουνουπιών.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αυξημένες δράσεις, προσωπικό και μέσα, που με βάση τα οικονομικά και τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι από τα καλύτερα εφαρμοσμένα προγράμματα της χώρας:

 • εφαρμόζεται με προληπτικές και επιθετικές δράσεις
 • με όλα τα διαθέσιμα μέσα
 • από τον αέρα και από το έδαφος,
 • καλύπτει σε κάθε νομό τις πόλεις, τις περιοχές γύρω από τις πόλεις, το αγροτικό και φυσικό περιβάλλον, ταυτόχρονα σε ολόκληρη την έκταση της Περιφέρειας,
 • με τρία ελικόπτερα προνυμφοκτονίας, ένα στην Ορεστιάδα, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Καβάλα
 • και ένα ελικόπτερο ακμαιοκτονίας που σταθμεύει εκεί που υπάρχει ανάγκη γιατί η ακμαιοκτονία είναι συμπληρωματική μέθοδος.

Επιχειρούμε ιδιαίτερα σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και δώσαμε βαρύτητα:

 • Στον άξονα Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας
 • Κατά μήκος και εκατέρωθεν της Εγνατίας Οδού
 • Σε τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας

Μετά τις εντατικές προσπάθειες της Περιφέρειας, στο σύνολο των 315 περιστατικών ιού του Δυτικού Νείλου της χώρας, μόνο 14 εντοπίστηκαν στην Περιφέρειά μας και δύο περιστατικά ελονοσίας στον Έβρο, στο σημείο όπου περνάνε οι μετανάστες.

Εβδομάδα Υγείας

Τον Απρίλιο διοργανώσαμε την 1η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, μια δράση μοναδική σε επίπεδο χώρας.

Περισσότερες από 150 δράσεις, εκδηλώσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 25 πόλεις και οικισμούς και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας) σε συνεργασία με 118 φορείς από ολόκληρη την Περιφέρεια.

Σκοπός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τις εξαρτήσεις, την αιμοδοσία, την προληπτική ιατρική, την αναπηρία κ.ά.

Ήδη εντάξαμε στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσεων της Περιφέρειας 2019, τη διοργάνωση της 2ης Εβδομάδας Υγείας εντός του Απριλίου.

Πρωτογενής Τομέας

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες.

Η Περιφέρειά μας άλλωστε είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής και είναι πατρίδα ποιοτικών τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη τον πρωτογενούς τομέα, το 2018 διαθέσαμε πόρους:

 • για μελέτες αναδασμών,
 • για μελέτες και κατασκευή αρδευτικών δικτύων,
 • για αγροτικό εξηλεκτρισμό
 • και για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας.
 • Πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Μελέτες για αρδευτικά δίκτυα φραγμάτων

Έχουμε δύο φράγματα σε φάση ολοκλήρωσης, στο Ιάσιο Ροδόπης και στο Μαρμαρά στον Ακροπόταμο Καβάλας (για την πλήρη αποπεράτωση του φράγματος Ιασίου, ήδη υπογράψαμε τη σύμβαση τον Νοέμβριο του 2018 με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. €).

Δημοπρατούμε τις μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων των δύο αυτών φραγμάτων.

 • Για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Ιασίου, ο διαγωνισμός ξεκίνησε ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 (1,8 εκατ. €)
 • Για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Μαρμαρά, η μελέτη δημοπρατείται τον Μάρτιο του 2019 (1,07 εκατ. €)

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το 2018 πραγματοποιήσαμε τις αναγκαίες συντηρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά μας ύψους 10 εκατ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Πέρα από τις συντηρήσεις αυτές, ζητήσαμε από το Υπουργείο και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις για νέα έργα και μελέτες.

Για έργα πετύχαμε χρηματοδοτήσεις 27,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

 • Κατασκευή αναβαθμού που θα προστατεύσει τις δύο γέφυρες στον ποταμό Κομψάτο, αυτήν του ΟΣΕ καθώς και τη νέα που θα κατασκευαστεί (2 εκατ. €)
 • Συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (800.000 €)
 • Καθαρισμός των τάφρων στη δυτικής πεδιάδα του Νέστου (1,2 εκατ. €)
 • Έργα για την βελτίωση του δρόμου στην ορεινή Ξάνθη (1 εκατ. €)
 • Έργα υποστήριξης της κτηνοτροφίας στη Δράμα, όπως ποτίστρες, δεξαμενές κτλ. (1,3 εκατ. €)

Για μελέτες πετύχαμε χρηματοδοτήσεις 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κυριότερες από αυτές είναι:

 • Μελέτη για την κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου στη Ρέμβη Δράμας (1,2 εκατ. €)
 • Μελέτη για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο του Τυχερού στον Έβρο (1,3 εκατ. €)
 • Διαχειριστικό σχέδιο οριοθέτησης και διευθέτησης της λίμνης Βιστωνίδας (650.000 €)

Οδική ασφάλεια

Από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας έχουμε τις πρώτες συμβάσεις έργων.

Τον μήνα Φεβρουάριο υπογράφονται οι συμβάσεις για τα παρακάτω έργα:

 • Βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού από τη διασταύρωση της ΒΙΠΕ Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα (3 εκατ. €)
 • Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο νότιο τμήμα της Ροδόπης (2,5 εκατ. €).

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν:

 • Από τον κόμβο Υφαντών μέχρι το 5ο χιλιόμετρο δυτικά της Κομοτηνής και από τη Σχολή Αστυφυλάκων μέχρι τον κόμβο Αιγείρου.
 • Στο δρόμο μέσα στον οικισμό Πόρπης καθώς και στον κόμβο Μέσης-Γλυφάδας.
 • Στον δρόμο Κομοτηνή – Παραλία Μαρώνειας, σε όλους τους κόμβους από το Κόσμιο μέχρι την παραλία της Μαρώνειας.

Από το ίδιο πρόγραμμα (οδική ασφάλεια της Περιφέρειας) θα έχουμε το επόμενο διάστημα δημοπρατήσεις.

Τον μήνα Απρίλιο δημοπρατούνται τα παρακάτω έργα:

 • Συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Κάλχα – Γρατινή – Δοκό – Φιλλύρα – Αρριανά (2,75 εκατ. €)
 • Κατασκευή 3 νέων ιρλανδικών διαβάσεων στον δρόμο Πανεπιστημιούπολη – Κάλχα – Γρατινή – Δοκό – Φιλλύρα – Αρριανά στα σημεία:
 • Βοσβόζης (Ήφαιστος): 500.000 €
 • Αμυγδαλόρεμα (Γρατινή): 500.000 €
 • Ποντικόρεμα (Αρριανά): 1.250.000 €

(Σύνολο: 2,25 εκατ. €)

 • Κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στο ύψος των Αρριανών (5 εκατ. €)

Τον μήνα Απρίλιο δημοπρατούνται επίσης τα παρακάτω έργα:

 • Κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Δίκελλα που εντάσσεται στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού (13,5 εκατ. €)

Κατασκευή του δρόμου Σώστη – Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτου – Κερασιά που εντάσσεται στο ΠΔΕ της Περιφέρειας (1,6 εκατ. €)


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑