Άποψη - Γνώμη

Published on February 9th, 2019 | by fileto

0

Παρατράγουδα της Αννίτας γέμισε η Βουλή…

Ένας φίλος μου έλεγε τις προάλλες ότι άνοιξε να δει το Ράδιο Αρβύλα για να γελάσει κομμάτι, αλλά τελικά με όσα έδειξε η ομάδα Κανάκη, δεν γέλασε καθόλου.

Κι αυτό γιατί όσα έδειχναν στα βίντεο με τα οποία διακωμωδούν τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή έβγαζαν ένα στεγνό και πικρό γέλιο!

Αυτά που συμβαίνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την μέρα της ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πραγματικά μια ιλαροτραγωδία!

Είναι σαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να θέλει να δοκιμάσει τα όρια και του θεσμικού πλαισίου και των παραδόσεων που ορίζουν τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας.

Βέβαια πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια έξυπνη επικοινωνιακή καταιγίδα η οποία θέλει τελικά να αποστρέψουν οι ψηφοφόροι το βλέμμα τους από τα μικρά κόμματα, με το αξίωμα που προκύπτει, ότι άλλο ψηφίζεις και αλλού καταλήγει αυτό που ψηφίζεις.

Ναι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν ένα τετρακομματικό κοινοβούλιο, μια και δεν μπορούν να απαλλαγούν από την Χρυσή Αυγή η οποία στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως Τρίτη πολιτική δύναμη αφήνοντας πίσω το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Κι όλα αυτά βγαίνουν ως συμπεράσματα μετά από τις εικόνες τις οποίες βλέπουμε και βέβαια μέσα από αυτές μπορούμε με άνεση να αναλογιστούμε ότι μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ένα κυβερνητικό συνασπισμό να διαλύεται, αλλά την κυβέρνηση να βρίσκει πλειοψηφία σε επίπεδο ολομέλειας της Βουλής, όμως με βουλευτές που είναι συμπολίτευση στο γενικό άθροισμα αλλά αντιπολίτευση ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα.

Είδαμε ακόμη τον τέως κυβερνητικό εταίρο να ζητά να διατηρήσει τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού ακόμη και την ώρα που εμφανώς διαλυόταν η κοινοβουλευτική του ομάδα, τον Πρόεδρο της Βουλής να ζητά γνωμοδοτήσεις για το εάν μπορούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες να διατηρούνται ακόμη και εάν έχουν μείνει κάτω από τα όρια του Κανονισμού της Βουλής και τελικά να ακολουθεί την αυτονόητη απάντηση ότι προφανώς δεν μπορούν.

Είδαμε έναν κλαμένο – Καμμένο… σε ταινία της ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ, να χτυπιέται από το βήμα της Βουλής για την άδική του μοίρα και για το γεγονός ότι τώρα κατάλαβε ότι ο Τσίπρας είναι ψυχρός εκτελεστής, ένας άπονος, ένας κίλλερ, που τον πέταξε στα σκουπίδια.

Ζήσαμε και ζούμε αν είναι δυνατόν το σήριαλ – θρίλερ με την παραίτηση αρχικά και τη διαγραφή αργότερα του Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς αυτή επηρέαζε το εάν θα μιλούσε ως αρχηγός ο Πάνος Καμμένος. Και ζήσαμε μια κατάσταση όπου η χώρα να στηρίζεται σε πολιτικά ρετάλια που σε άλλες εποχές δεν θα περνούσαν ούτε έξω από τη Βουλή.

Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα και την απόλυτη ξεφτίλα που μπορεί να ζήσει ένα Κοινοβούλιο που κατάτησε …γιουσουρούμ και το χειρότερο με τους πατέρες του Έθνους να θέλουν να δικαιολογήσουν …τα αδικαιολόγητα για να κερδίσουν λίγε ακόμη μέρες εξουσίας, έναν ακόμη μισθό!

Είναι προφανές ότι ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης Τσίπρα, τουλάχιστον με τον τρόπο που ορίστηκε το 2015 ως συμμαχία ανάμεσα σε δύο κόμματα που είχαν υπάρξει τμήμα της αντιφατικής κοινωνικής δυναμικής που συνηθίσαμε να ονομάζουμε «αντιμνημονιακό κίνημα», έκλεισε.

Βέβαια μας λέει το παραμυθάκι της η κυβέρνηση ότι θέλει να περάσει κάποια Νομοσχέδια και μετά θα πάει σε εκλογές!

Εκπομπή Παρατράγουδα με την Αννίτα Πάνια. Να περάσει παρακαλώ το πρώτο παρατράγουδο. Γκλόνγκ!

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου που είχε θέσει ως στόχο. Πέτυχε την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, έστω και με το κόστος μιας μακράς μεταμνημονιακής επιτήρησης και εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων, εξασφάλισε τη μη περικοπή των συντάξεων, κατάφερε να μοιράσει άλλο ένα κοινωνικό μέρισμα, πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, ψήφισε το νέο πλαίσιο για τους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θέλει να περάσει μερικά νομοσχέδια ακόμη, ιδίως αυτά που θεωρεί ότι θα της δώσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Αυτά περιλαμβάνουν το νέο πλαίσιο για την «προστασία πρώτης κατοικίας», που φαίνεται ότι θα προτιμήσει να μην ακολουθήσει τις υποδείξεις των θεσμών για μεγάλη μείωση του ορίου προστασίας, το στεγαστικό επίδομα και τη θέσπιση ξανά πολλών δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Όλα δείχνουν ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει ορισμένα νομοσχέδια που εκτιμά ότι θα έχουν δυσκολία και κόστος και θα προτιμούσε να είναι μια «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τελική λύση για τα «κόκκινα δάνεια». Αλλά ο τρόπος που μίλησε στη Βουλή για αυτό το θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που ουσιαστικά είπε ότι πρέπει να σταθμιστούν τα υπέρ, τα κατά και το κόστος των δύο βασικών σχεδίων που είναι αυτή τη στιγμή στο Τραπέζι, αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραπέμπει σε μια κυβέρνηση που δεν βιάζεται να νομοθετήσει, προτιμώντας, να μεταφέρει την ευθύνη στους επόμενους.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε έναν κυβερνητικό προγραμματισμό που δεν υπερβαίνει τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Άλλωστε, εξαρχής είχε διατυπωθεί το ερώτημα για ποιο λόγο η κυβέρνηση να θέλει να πάει σε εθνικές εκλογές έχοντας το βάρος μιας διαφαινόμενης δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές που αντικειμενικά θα διαμορφώνει παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα η σκέψη ότι η σύμπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των εθνικών θα επιτρέψει η ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση να διοχετευτεί στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές και άρα να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά τα εκβιαστικά δίπολα στις εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, για ένα πολιτικό επιτελείο όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πάντα πολύ προσεκτικό σε ζητήματα εικόνας, είναι προφανές ότι τρέχουσα παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας μάλλον θα αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της επίσπευσης των εκλογών.

Να περάσει παρακαλώ το δεύτερο παρατράγουδο. Γκλόνγκ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.