Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 17th, 2019 | by fileto

0

Η συνοικία της Παναγίας είναι «ανεκτίμητο κόσμημα» για την Καβάλα

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου από τον Σύλλογο κατοίκων της Παναγίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας για τα προβλήματα και τις προοπτικές της συνοικίας της Παναγίας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η συνοικία της Παναγίας θεωρείται από τους Καβαλιώτες ως “κοιτίδα” της σύγχρονης πόλης. Εμείς προσθέτουμε επιπλέον ότι η Παναγία είναι ένα “ανεκτίμητο κόσμημα” της Καβάλας, που μπορεί να παίξει έναν σημαντικό και αναπτυξιακό ρόλο για τον Δήμο μας.

Δυστυχώς όμως, η παρούσα κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως η θέση της συνοικίας απέχει πολύ από εκείνη που οραματιζόμαστε και αξίζει να βρίσκεται. Είναι μια συνοικία που δίνει στον κάτοικο και στον επισκέπτη την αίσθηση πως είναι αφημένη στην τύχη της, πως οι γειτονιές της “γερνούν” κάτω από το βάρος της εγκατάλειψης.

Από τα πολλά που ακούμε για χρόνια ελάχιστα έχουν γίνει. Θα έλεγα λοιπόν σε ορισμένους από όσους άσκησαν διοίκηση στο Δήμο να είναι πιο μετρημένοι στα λόγια τους, γιατί τα έργα που έκαναν και τα αποτελέσματα που έφεραν προς όφελος των κατοίκων της Παναγίας είναι πολύ φτωχά και έχουν κριθεί από τους πολίτες.

Πώς θα κάνουν όσα τώρα υπόσχονται, αφού δεν τα έκαναν τότε που μπορούσαν; Οι άνθρωποι που μένουν στα σοκάκια της Παναγίας (και έχουμε συχνά την ευκαιρία να συζητούμε μαζί τους) θεωρούν πια “επιτυχία” το αυτονόητο.

Για παράδειγμα, την αλλαγή μιας καμένης λάμπας, έστω αρκετές εβδομάδες μετά… Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ σχεδιάζει το μέλλον της Καβάλας, βάζοντας την Παναγία σε απόλυτη προτεραιότητα!

Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου ένα πλήρες και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Πρωταρχικές επιδιώξεις μας είναι:

·         να ενισχυθεί η ζωντάνια της συνοικίας

·         να εξασφαλιστεί ένα θετικό μέλλον για τους κατοίκους της Παναγίας

·         να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της, πάντοτε με σεβασμό στην ιστορικότητα και στο γραφικό στοιχείο της περιοχής

. Αυτά σκοπεύουμε να τα υλοποιήσουμε με βάση τους ακόλουθους άξονες παρέμβασης:

1ος άξονας: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός δράσεων για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της Παναγίας μαζί με τη εξυπηρέτηση της σύγχρονης καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών

2ος άξονας: Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και των θεμάτων προσβασιμότητας, εξασφαλίζοντας την εύκολη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.

Στις σκέψεις μας είναι:

·         η κατασκευή υπογείων παρκινγκ

·         η παράλληλη αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων για την κάλυψη αναγκών στάθμευσης και όχι μόνον

·         η δημιουργία ασανσέρ εσωτερικού τύπου μέσα σε κατακόρυφη σήραγγα

·         η δρομολόγηση μίνι – αστικού λεωφορείου (μινι-βαν)

3ος άξονας: Αξιοποίηση και προβολή τόσο του Φρουρίου όσο και των υπολοίπων μνημείων της συνοικίας (όπως για παράδειγμα το μνημείο της Παλιάς Μουσικής) μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων

4ος άξονας: Συνεργασία για την αξιοποίηση υποδομών της Παναγίας:

·         του λεγόμενου “παλιού Νοσοκομείου”

·         των στρατιωτικών κατοικιών ·         της “Οικίας του Στρατηγού”.

·         αξιοποίηση της λεγόμενης “γερμανικής σκάλας”.

·         αποκατάσταση (επιτέλους!) του Φάρου

Επιπλέον, στα σχέδιά μας είναι:

·         η αξιοποίηση του δικτύου των σπηλαίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα

·         η δημιουργία ενός περιμετρικού μονοπατιού της συνοικίας δίπλα στη θάλασσα

·         η ταυτόχρονη αξιοποίηση των μικρών παραλιών που υπάρχουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σύνδεση της Παναγίας με γειτονικά σημεία αναφοράς, όπως το Καρνάγιο, ο Αγ. Νικόλαος και η πλατεία Νικοτσάρα.

Η εικόνα τους δεν μας ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο. Σε άλλα θέματα υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα, μάς ενδιαφέρει:

·         η πυροπροστασία μέσα από την στενή συνεργασία Δήμου – Πυροσβεστικής – εθελοντών

·         η βελτίωση του δικτύου ύδρευσης

·         ο επαρκής φωτισμός της συνοικίας

·         η αποτελεσματική καθαριότητα μιας περιοχής που αποτελεί “βιτρίνα” για την Καβάλα μας.

Επίσης, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις δυσκολίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων.

Γι’ αυτό, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός ΚΑΠΗ που θα βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με την άποψη ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Παναγία είναι κρίσιμη.

Είναι αλήθεια πως πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω την ανάγκη η δράση μας να είναι πάνω απ’ όλα συλλογική, με την πρωτοβουλία του Δήμου και τη συνεργασία των κατοίκων και των φορέων».

 
 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑