Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 7th, 2019 | by fileto

0

Εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων από τον Μάκη…

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου, η παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολής με καλεσμένο τον συγγραφέα – ιστορικό Χάρη Τσιρκινίδη. Το βιογραφικό και το πολυσχιδές συγγραφικό έργο του Χάρη Τσιρκινίδη παρουσίασε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Καμπουρίδου, ανηψιά της αείμνηστης φιλολόγου και ανθρώπου των γραμμάτων Τασούλας Καμπουρίδου. Ειδική παρέμβαση έκανε ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτον χαιρετισμό του, ο Μάκης Παπαδόπουλος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στα εξής: «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Ένας αιώνας είναι σίγουρα πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι ικανά να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιον συγγενή, κάποιον παππού, προπάππου που τα βίωσε, που έγινε πρόσφυγας, που χάθηκε στον Ξεριζωμό. Παρόλα αυτά ο πολιτισμός των Ποντίων και γενικότερα των Ελλήνων της Ανατολής έχει μείνει ζωντανός. Διασώθηκε και διαφυλάχθηκε από τις εκατοντάδες οργανώσεις των προσφύγων, από τους ιστορικούς και τους συγγραφείς, από τον απλό κόσμο που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις. Πιστός στο χρέος της μνήμης».

Ο Χάρης Τσιρκινίδης αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της μελέτης των Ευρωπαϊκών αρχείων για την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και έδωσε την ευρύτερη διάσταση που έχει για τον Ελληνισμό η Μικρασιατική Καταστροφή, που ξεπέρασε σε θύματα το 1 εκατομμύριο Έλληνες της Ανατολής. Αναφέρθηκε επίσης στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του «Το Κόκκινο Ποτάμι» σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, που εκτυλίσσεται στα τραγικά χρόνια της Γενοκτονίας, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάδειξη της μνήμης των τραγικών εκείνων γεγονότων.

Ο ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο του Χάρη Τσιρκινίδη και στη σημασία να αναδειχθεί η ιστορία και το παρελθόν του τόπου μας, όχι μόνο για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης αλλά και για την αξιοποίησή της.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑