Άποψη - Γνώμη

Published on June 30th, 2019 | by fileto

0

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνει Καραμανλής;

Η λήξη της «εκεχειρίας» του ΣΥΡΙΖΑ με το στρατόπεδο Καραμανλή δεν είναι τυχαία. Είναι μία πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που έγινε αφενός ως απάντηση στην ταύτιση του Κώστα Καραμανλή με την ΝΔ των Μητσοτάκη – Σαμαρά, και αφετέρου για το νέο πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που θα εκπροσωπεί καθολικά την προοδευτική παράταξη στη χώρα.

Στο κάδρο αυτό προστίθεται και η φημολογία πως η ΝΔ θα προτείνει τον Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που σημαίνει ότι, αν η ΝΔ νικήσει στις εκλογές, η ίδια παράταξη θα ελέγχει και τους 3 ανώτατους πολιτειακούς θεσμούς: Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και πρόεδρο της Βουλής.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τις έρευνες της κοινής γνώμης και ενόψει της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, αλλά και ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου που ξεκινά στις 8 Ιουλίου.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η χώρα οδεύει σε ένα νέο δικομματισμό που αντικαθιστά τον διπολισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας μιλά ως ηγέτης παράταξης, μειώνοντας τις κομματικές αναφορές του.

«Ήρθαμε για να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, και μαζί να χτίσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση», είπε χαρακτηριστικά στην Καβάλα. Καθόλου τυχαία μάλιστα πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία, να κυβερνήσουμε σε συνθήκες κανονικότητας, να κυβερνήσουμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, για να αποδείξουμε πώς μπορεί να κυβερνά μια παράταξη της Αριστεράς τον τόπο». Ο πρωθυπουργός μιλά περισσότερο για το μέλλον και για την «παράταξη της Αριστεράς» και λιγότερο για το κυβερνητικό του παρελθόν.

Ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας εντείνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ευρείας γκάμας θέματα με τη ΝΔ (συνταγματική αναθεώρηση, μεταρρυθμίσεις, αλλαγή εκλογικού νόμου), ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του. Απευθύνεται δηλαδή σε μεγαλύτερης ηλικίας στρώματα, στα οποία παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρότερη απήχηση.

Η φιλοτέχνηση του πολιτικού προφίλ του Αλ. Τσίπρα ως παραταξιακού ηγέτη τον φέρνει εξ αντικειμένου σε αντιπαράθεση με τον Κ. Καραμανλή – πολύ περισσότερο που ακούγεται ότι στην συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάλκη ετέθη και το ζήτημα της «μετακόμισής» του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να αποδομήσει την προεδρική εικόνα του Κ. Καραμανλή: «μίλησε μετά από 10 χρόνια σιωπής. Τι ωραία που είναι να κυβερνάς μοιράζοντας παροχές, πελατειακό κράτος και ρουσφέτια και να αφήνεις πίσω σου 24 δις πρωτογενές έλλειμμα.

Να δείτε πόσο καλός πρωθυπουργός θα ήμουνα εγώ στη θέση του.

Αλλά εγώ βρέθηκα στην πιο δύσκολη στιγμή στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Όχι για να μοιράζω παροχές και ρουσφέτια, όχι για να κάνω πελατειακές προσλήψεις, αλλά για να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα, και τα σπασμένα όλων αυτών που μας αφήσανε αμανάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο Αλ. Τσίπρας σηκώνει το γάντι και για το Μακεδονικό – θέμα για το οποίο δέχθηκε τα πυρά του Κ. Καραμανλή – δηλώνοντας «εθνικά υπερήφανος που έκανε «το χρέος απέναντι στην πατρίδα, λύνοντας ένα θέμα που ήταν ανοιχτό για δεκαετίες για να κερδίζουν μονάχα οι πατριδοκάπηλοι και από την εδώ και από την άλλη πλευρά».

Σημειώνεται ότι η προσέγγιση του πρωθυπουργού στο Μακεδονικό γίνεται με λεξιλόγιο και όρους που χρησιμοποιεί η συντηρητική παράταξη. Στην Καβάλα είπε: «δείτε τους φαντάρους μας. Δείτε τους αξιωματικούς μας, δείτε τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που είναι εκεί. Είναι εκεί και εγγυώνται την ασφάλεια.

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, και όχι τα τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη. Αυτό είναι πατριωτισμός, να υπερασπίζεσαι τα συμφέρονται της χώρας σου, ακόμα και πηγαίνοντας κόντρα  στο ρεύμα, και έχοντας πολιτικό κόστος».

Το μήνυμα στην πλευρά Καραμανλή είναι σαφές…

Το θέμα είναι που το γράφουνε!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑