Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 31st, 2020 | by fileto

0

Καμία υποχρέωση για αποστρατικοποίηση Θάσου – Αη Στράτη

Να εκβιάσει Συμμάχους και ΝΑΤΟ ώστε να περάσει η θέση της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου επιχειρεί η Άγκυρα με την έκδοση NOTAMs που… καταγγέλλουν την συμπερίληψη των νησιών του Αιγαίου σε σενάρια ασκήσεων ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων

Και οι κινήσεις αυτές έρχονται την ώρα που ξεκινά η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ – Γαλλίας στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σενάρια της οποίας θα συνεχισθούν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου καλύπτοντας και νησιά όπως ο Άη Στράτης, τον οποίο η Τουρκία επιμένει να θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένο, ενώ έχει «εισπράξει» επισήμως την απόρριψη του ισχυρισμού της από την Ουάσιγκτον εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια.

Η Τουρκία βλέποντας ότι ο ισχυρισμός περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενη συμφωνίες που είτε έχουν καταργηθεί είτε αδρανοποιηθεί και πάντως αφορούν άλλες συνθήκες μια και χρονολογούνται η μεν πρώτη από το 1923 και η δεύτερη από το 1947, δεν βρίσκουν ανταπόκριση στις άλλες συμμάχους χώρες επιχειρεί να προβοκάρει ασκήσεις και να προκαλέσει προβλήματα.

Η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α243/20 ανήγγειλε την διεξαγωγή Νατοϊκής Άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για  το διάστημα 9-13 Μαρτίου. Η Τουρκία απάντησε με την ΝΟΤΑΜ Α0565/20 δηλώνοντας ότι η Ελληνική Αναγγελία «συνιστά παραβίαση  των υποχρεώσεων της Ελλάδας για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με την απόφαση των Έξι Δυνάμεων του 1914 και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Και επισημαίνεται ότι «ο Άη Στράτης (Bozbaba στα τουρκικά) και η Θάσος (Tasoz στα τουρκικά) που αναφέρονται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι «αποστρατιωτικοποιημένα».

Και η τουρκική ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει ακόμη ότι ο Άη Στράτης  και η Θάσος και η «επικράτεια» τους (εννοεί εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται  σε κανένα σενάριο της οποιαδήποτε στρατιωτικής άσκησης. Αλλά και με την ΝΟΤΑΜ Α0591/20 η Τουρκία  δηλώνει ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ για άσκηση (Α0277/20) στις 6 Φεβρουαρίου παραβιάζει την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών Σαμοθράκη, Άη Στράτη, Λήμνο και Θάσο.

Οι Ελληνικές Αρχές απάντησαν στους τουρκικούς ισχυρισμούς με άλλη ΝΟΤΑΜ (Α0295/20) στην οποία επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση, από ουδεμία εν ισχύ διεθνή Συνθήκη και Σύμβαση για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών Άη Στράτη και Θάσου..

Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου το τουρκικό ΥΠΕΞ για να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και να το εντάξει μάλιστα στο «πακέτο διαφορών» που θα μπορούσε όπως αναφέρθηκε να δεχθεί την παραπομπή του στην Χάγη  ,  είχε ξεκάθαρη αναφορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες «τρίτες χώρες».

«… Από την αρχή, η Τουρκία έχει τακτικά και συνεχώς αναπτύξει  διπλωματικές πρωτοβουλίες και έχει διαμαρτυρηθεί  για την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών, και  από την Ελλάδα και από τρίτες χώρες», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία βλέπει ότι όχι μόνο δεν βρίσκουν ανταπόκριση οι καταγγελίες της αλλά αντιθέτως χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία  απορρίπτουν εμπράκτως τον ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποίησης. Με χαρακτηριστικά δείγματα τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην Ρόδο και στάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στην Ρόδο, αλλά και συμμετοχή σε ασκήσεις που επικαλύπτουν περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένες.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑