Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 13th, 2020 | by fileto

0

Ντοκιμαντέρ του BBC για το δάσος της Χαϊντούς

«The remote forest with a hidden past», δηλαδή «το απομακρυσμένο δάσος με το κρυμμένο παρελθόν» τιτλοφορείται το μικρό χρονικό, αλλά σπουδαίο σε περιεχόμενο αφιέρωμα του BBC στο δάσος Δρυμός του νομού Ξάνθης, που είναι πιο γνωστό ως Χαϊντού.

Πρόκειται για το δάσος που βρίσκεται «κρυμμένο» στην οροσειρά της Ροδόπης και μετρά μία ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων, πολέμων, εξελίξεων και ιστοριών. «Το δάσος της Χαίντούς βρίσκεται στα βουνά που χωρίζουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και ‘φιλοξενεί’ πολλούς μύθους γύρω από πολέμους», αναφέρει στο βίντεο το BBC.

Το δάσος Χαϊντούς είναι ένας επίγειος παράδεισος με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων. Εκτός από τις οξιές το δάσος έχει πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης.

Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Από την δεκαετία του ογδόντα 180 στρέμματα του δάσους έχουν χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης» και είναι προστατευόμενη περιοχή. Στην περιοχή συναντά κανείς αρκετά φυτά ενδημικά της Ροδόπης, καθώς και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας του ελλαδικού χώρου. Υπάρχουν επίσης σπάνια είδη θηλαστικών και ορνιθοπανίδας. Στη Χαϊντού υπάρχουν γυμνές εκτάσεις και λιβάδια καθώς και γυμνές ορεινές πλαγιές. Πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί ρέουν με γρήγορα και κρύα νερά που αποτελούν τη ζώνη της πέστροφας.

Πρόκειται για ένα δάσος με αιωνόβιες οξιές (Δάσος της Οξιάς), έκτασης 18 εκταρίων και βρίσκεται στην περιοχή του βουνού Χαϊντού, στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης, βόρεια από την πόλη της Ξάνθης. Το ύψος των δέντρων ξεπερνάει τα 30μ. και η διάμετρος του κορμού τους κυμαίνεται γύρω στο 1-1,30μ. δημιουργώντας μια επιβλητική εικόνα.

Στην ευρύτερη περιοχή (όρος Χαϊντού, όρος Κούλα και γύρω κορυφές) υπάρχουν πολλά σπάνια θηλαστικά και πτηνά. Σπουδαιότερα από αυτά είναι η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο, η αλεπού, το κουνάβι, οι αγριόκουρκοι, οι νεροκότσιφες, οι μακροτσικλιτάρες.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑