Stuttgart

Published on November 24th, 2021 | by fileto

0

«Έφυγε» η ψυχή της Lindenstrasse Κώστας Παπαναστασίου

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε χθες στο Βερολίνο ο Έλληνας ηθοποιός και μουσικός Κώστας Παπαναστασίου.

Τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια.

Ήταν ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας στη Γερμανία μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως έχει γράψει η «Deutsche Welle».

Γεννήθηκε το 1937 στην Καρδίτσα.

Στη Γερμανία, ο Κώστας Παπαναστασίου ενσάρκωσε το ρόλο του Παναγιώτη Σαρικάκη στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του δικτύου «Lindenstrasse», που προβαλλόταν πάνω από 25 χρόνια κάθε Κυριακή.

Η «οικογένεια Σαρικάκη» είχε το ελληνικό εστιατόριο «Ακρόπολις».

Όταν δεν σέρβιρε ούζο, ο πρωταγωνιστής της σειράς, Κώστας Παπαναστασίου, έπαιρνε την κιθάρα του κι άρχισε να τραγουδάει. Όπως και στην αληθινή ζωή.

Ήταν ιδιοκτήτης της ελληνικής παμπ «Terzo Mondo» στην Grolmannstrasse του Βερολίνου.

Διηύθυνε την παμπ επί 45 χρόνια και το 2018 ανέλαβε ο γιος του.

Το 2011, έδωσε μία μεγάλη συναυλία στην αίθουσα μουσικής δωματίου της Φιλαρμονικής στο Βερολίνο, με αφορμή την 55χρονη παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Tagesspiegel».

Οι Έλληνες της Lindenstrasse

Το μακροβιότερο σήριαλ της γερμανικής τηλεόρασης έγινε 25 χρονών. Ο λόγος για τη Lindenstrasse που ξέρουν όλοι οι Γερμανοί ανεξαρτήτως ηλικίας. Σημαντικό ρόλο στη σειρά παίζει και η ελληνική “οικογένεια Σαρικάκη”.

Τα 25α του γενέθλια γιορτάζει αυτό το μήνα το γερμανικό σήριαλ Lindenstrasse, που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν «Οδός υπό τας φιλύρας» και προβάλλεται ανελλιπώς από το 1985 στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Τότε ακόμα και ο όρος σαπουνόπερα ήταν άγνωστος. Όταν ξεκίνησε η προβολή κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι η Lindenstrasse θα γίνονταν κάποτε το μακροβιότερο σήριαλ της γερμανικής τηλεόρασης. Στο επίκεντρο της σειράς βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στον ίδιο δρόμο μιας συνοικίας του Μονάχου, τα καθημερινά τους προβλήματα, τα άγχη και οι αγωνίες τους. Πρόκειται για ιστορίες της διπλανής πόρτας, όπως συνηθίσαμε να λέμε. Στο σήριαλ έχουν θέση σχεδόν όλα τα ζητήματα: από το AIDS και το Αλτσχάιμερ μέχρι την ξενοφοβία και τις σχέσεις μέσω διαδικτύου.

Η οικογένεια Σαρικάκη και οι Έλληνες ηθοποιοί

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σήριαλ παίζει η οικογένεια Σαρικάκη, που έχει το εστιατόριο «Ακρόπολις». Την οικογένεια υποδύονται τρεις έλληνες ηθοποιοί πασίγνωστοι στη Γερμανία: ο Κώστας Παπαναστασίου, ο Ερμής Χοδολίδης και η Δόμνα Αδαμοπούλου. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Κώστας Παπαναστασίου, που έπαιζε στο σήριαλ μέχρι το 2001, είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας στη Γερμανία μετά τον Μίκη Θεοδωράκη. Με αφορμή τα 25 χρόνια της σειράς μιλήσαμε με τον ηθοποιό και μουσικό Κώστα Παπαναστασίου για τον ρόλο που έπαιξε εκείνος, αλλά και οι Έλληνες συνάδελφοί του στην καλύτερη αποδοχή των ελλήνων μεταναστών από τη γερμανική κοινωνία: «Η ελληνική οικογένεια ήταν πάντα αρκετά συμπαθητική. Η οικογένειά μας δεν ήταν πουθενά ψεύτικη. Το εστιατόριο στη σειρά έμοιαζε πολύ με τις πρώτες ελληνικές ταβέρνες που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία. Μαγείρευαν η γιαγιά ή η μητέρα, ήταν δηλαδή οικογενειακές. Και ο Γερμανός αισθανόταν εντελώς διαφορετικά εκεί. Στην Lindenstrasse το ελληνικό εστιατόριο ήταν μια προσεγμένη αποτύπωση της πραγματικότητας, έτσι ώστε εμείς να είμαστε πολύ συμπαθείς στο κοινό της σειράς».

Η πρώτη σειρά που έκανε θέμα το AIDS

Εκτός από μακροβιότερο σήριαλ της γερμανικής τηλεόρασης, η Lindenstrasse έχει μια σειρά από πρωτιές, σπάζοντας ταμπού ή παρουσιάζοντας ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, μιας και απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια και μεταδίδεται Κυριακή απόγευμα. Ο ηθοποιός Κώστας Παπαναστασίου θυμάται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Έχω δει πολλά κοινωνικά ζητήματα που παρουσιάζονταν στην Lindenstrasse, τα οποίο στη συνέχεια οι τηλεθεατές τα θεωρούσαν δικά τους προβλήματα της δικής τους ζωής. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 για παράδειγμα η τότε πρόεδρος της Βουλής Ρίτα Σίσμουτ προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει τη γερμανική κοινωνία για το AIDS μέσω τηλεοπτικών προγραμμάτων και μιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης στην Κολωνία που δυστυχώς δεν καλούσε σχεδόν κανείς. Όταν το AIDS έγινε θέμα στη σειρά με κάποιον, ο οποίος είχε λάβει με μετάγγιση μολυσμένο αίμα και αντιμετώπιζε προβλήματα με την οικογένειά του και τον κοινωνικό του περίγυρο, τότε το τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας για το ΑΙDS γέμισε ξαφνικά από κλήσεις πολιτών που ήθελαν να ενημερωθούν για την ασθένεια».

Η αγαπημένη σειρά θα υπάρχει και στο μέλλον

Η Lindenstrasse συνεχίζει ακάθεκτη. 25 χρόνια μετά, η τηλεθέαση έχει μειωθεί βέβαια από τα 10 εκ. τηλεθεατές στα 3,5. Όμως οι παραγωγοί ολοκληρώνουν ήδη τα επεισόδια που θα προβληθούν τον Μάρτιο και αισιοδοξούν ότι η σειρά θα κρατά για πολλά ακόμα χρόνια συντροφιά στους γερμανούς τηλεθεατές τα απογεύματα της Κυριακής.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγη: Οι Έλληνες της Lindenstrasse | Κοινωνία & Πολιτισμός | DW | 29.12.2010

ΜΑΤΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (matiesmagazine.blogspot.com)


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑