Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 17th, 2022 | by fileto

0

Το ρήγμα της Ανατολίας ανησυχεί την ΑΜ-Θ

Φυσιολογική είναι -προς το παρόν- η μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε, προχθές και χθες το μεσημέρι, στη Χαλκιδική, νότια της Χερσονήσου του Άθω.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η σεισμική ακολουθία δεν χαρακτηρίζεται από κάτι ιδιαίτερο και δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο θα συνεχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Παπαζάχος χαρακτηρίζει ευνοϊκό το γεγονός ότι ο σεισμός προήλθε από δευτερεύον ρήγμα της συγκεκριμένης ζώνης, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, ενώ σε ό,τι αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, αναφέρει: «πέντε με δέκα τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν τον χρόνο στην Ελλάδα. Γιατί να μας ανησυχεί αυτό; Μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5,2 και 5,7 Ρίχτερ στην Κάσο, των 5,5 Ρίχτερ στη Φλώρινα και πολλοί ακόμη».

Στο ερώτημα αν το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μειώνει τη σημασία του φαινομένου, απαντά καταφατικά και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε σε απόσταση 14 με 15 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε αντίθεση από τη Φλώρινα, για παράδειγμα, όπου ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

«Έτσι κι αλλιώς, στις ακτές της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους δεν υπάρχει πολύ πυκνοκατοικημένη δόμηση τον χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται λίγη προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο θα εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία και θα ήταν καλό ο κόσμος να μην κατοικεί πολύ παλιά σπίτια», προσθέτει.

πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑