Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 27th, 2022 | by fileto

0

Ψήθηκε το μοσχάρι στις Φέρες…

ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Οι Φέρες Έβρου οφείλουν στον κτηνοτρόφο Γιώργο Ζαφειρόπουλο (1954-2013) το έθιμο με το μοσχάρι στη σούβλα.

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Φερών κ. Νίκος Γκότσης, αναφέρεται στην ιστορία, πως ξεκίνησε το 2012 η Γιορτή Μόσχου στην Σούβλα και προτείνει να τιμηθεί η μνήμη του ανθρώπου που είχε την ιδέα και υλοποίησε πρώτος το σούβλισμα του μόσχου στην κεντρική πλατεία των Φερών, μια δράση που έγινε έθιμο!

Το κείμενο του κ. Γκότση:

Το 2012 ήμασταν στον 2ο χρόνο που θα πραγματοποιούσαμε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις Φέρες, στην κεντρική πλατεία των Φερών. Ξεκινήσαμε δειλά το 2011 και ένα χρόνο μετά ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Τα σχολεία, οι σύλλογοι αγκάλιασαν την «Χριστουγεννιάτικη Γειτονιά». Αυτό δημιουργούσε μια μαζική προσέλευση των πολιτών την περίοδο των εορτών στην κεντρική μας πλατεία.

Γι΄ αυτό όμως που σίγουρα δεν ήμασταν έτοιμοι, ήταν μια ξαφνική πρόταση που θα συνόδευε έκτοτε τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις μας. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Ζαφειρόπουλος καθόταν με την παρέα του στο τότε καφέ Νόστος που στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτήριο του «Αμερικάνου». Με φωνάζει και μου λέει: «Έχω μια ιδέα που την συζήτησα με μερικούς. Προτίθεμαι να διαθέσω ένα μοσχάρι να το κάνουμε εδώ στην πλατεία, στην σούβλα και να το μοιράσουμε μετά στον κόσμο. Έτσι για να με θυμάστε». Στην αρχή για να πω την αλήθεια νόμιζα ότι αστειευόταν, γιατί η αλήθεια είναι ότι ήταν ένας ευχάριστος άνθρωπος με χιούμορ. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν έκανε πλάκα και το εννοούσε. Στο άκουσμα αυτής της πρωτότυπης ιδέας πολλοί συμπολίτες μας προσέτρεξαν να βοηθήσουν.

Μπροστά στο «Νόστο» τότε υπήρχε ακόμη το περίπτερο της κ. Μαρίκας. Τοποθετήσαμε ένα ξύλινο σπιτάκι για την τοποθέτηση των υλικών που θα ήταν απαραίτητα για το εγχείρημα και βέβαια ένα πίνακα με τους χορηγούς που θα στήριζαν την ιδέα. Το μοσχάρι περίπου 100 κιλών τοποθετήθηκε στην σούβλα και οι ψήστες μας ανά βάρδιες για 24 ώρες ήταν εκεί επί το έργο. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους επισκέπτες και τους πολίτες των Φερών και κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών σε όλη την περιοχή.

Δυστυχώς ο Γιώργος εξαιτίας προβλημάτων υγείας που είχε την επόμενη χρονιά δεν ήταν μαζί μας στην 2η σούβλα που στήθηκε. Δέκα (10) χρόνια μετά οφείλουμε να αποδώσουμε το όνομα του σε αυτή την δράση, που δικιά του ιδέα ήταν και όλοι οι υπόλοιποι απλώς την αγκαλιάσαμε. Στο όνομα του Γιώργου θα τιμήσουμε τον κάθε κτηνοτρόφο, αλλά θα τιμήσουμε και έναν παλιό καταδρομέα, Ήρωα, που το 1974 με την Α’ Μοίρα Καταδρομών από το Μάλεμε Χανίων, υπερασπίστηκε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατά την τουρκική εισβολή.

Γιορτή Μόσχου στην Σούβλα «Γιώργος Ζαφειρόπουλος»… Μια τιμή που πρέπει να αποδοθεί!

Νικόλαος Γκότσης
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Φερών

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2022/12/blog-post_27.html#ixzz7ofjtNhvA
Alexandroupoli Online


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑