Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 7th, 2023 | by fileto

0

Οι Βούλγαροι σταμάτησαν 16.000 μετανάστες να περάσουν

Περισσότεροι από 160.000 παράνομοι μετανάστες εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη Βουλγαρία το 2022, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, απαντώντας στο Κοινοβούλιο σε μια ερώτηση για το τριμερές κέντρο επαφής και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, στο μεθοριακό φυλάκιο Καπετάν Αντρέγεβο, στη νότια Βουλγαρία.

Πρόσθεσε ότι ενώ την περίοδο 2015-16, με πολύ λιγότερες απόπειρες εισόδου στη χώρα, περισσότεροι από 20.000 μετανάστες πέρασαν στο βουλγαρικό έδαφος, το 2022, μια χρονιά με πολύ περισσότερες απόπειρες, κατάφεραν να μπουν μόνο 14.000. .

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Ο Ντεμερτζίεφ υπενθύμισε ότι το τριμερές κέντρο επαφής ιδρύθηκε το 2016 και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι κύριοι τομείς από κοινού δραστηριότητας είναι η συνοριακή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της λαθραίας μετανάστευσης.

Την Πέμπτη, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ντεμερτζίεφ εξήγησε ότι το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά της διακίνησης μεταναστών, σε συνεργασία με την Τουρκία.

«Οι διακινητές δρουν κυρίως από το τουρκικό έδαφος, οι ροές χρημάτων που εξυπηρετούν αυτήν την παράνομη δραστηριότητα επικεντρώνονται εκεί», είπε.

Σημείωσε ότι κατά την προετοιμασία της επιχείρησης βρέθηκαν επίσης αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση ενός αστυνομικού που συνελήφθη ενώ μετέφερε μετανάστες με ένα βαν.

«Θεωρώ ικανοποιητικό ότι οι συνάδελφοί του, βλέποντας την υπηρεσιακή ταυτότητά του, δεν δίστασαν να του περάσουν χειροπέδες και να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη, παραδίδοντάς τον στις διωκτικές αρχές.

Οι ανώτεροί του δεν δίστασαν να τον θέσουν σε διαθεσιμότητα και να ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίας», είπε ο Ντεμερτζίεφ.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑