Άποψη - Γνώμη

Published on March 2nd, 2024 | by fileto

0

Ένας προφήτης μα τι προφήτης

Διαβάζω εσχάτως σε περίοπτη θέση στις ειδησεογραφικές πλατφόρμες τον τίτλο: «Προφητεία» Γιώργου Παπανδρέου: Μετά το 2032 πολλά χρέη – Έπρεπε να επιμείνω στο δημοψήφισμα…».

Μπήκα στον πειρασμό να διαβάσω και παρακάτω: «Για απάτη με τα στοιχεία έκανε λόγο Γιώργος Παπανδρέου σε πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» ενώ εντύπωση προκαλεί η «προφητεία» του πως από το 2032 έρχονται προβλήματα λόγω χρεών.

Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εξαγγελία που είχε κάνει το 2011 για το δημοψήφισμα, το οποίο είχε εξαγγείλει και το οποίο αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός και εκτός.

«Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στην περίοδο της κυβέρνησής του, ενώ εμφανίστηκε θετικός στα μη κρατικά πανεπιστήμια, «αλλά να δώσουμε την ίδια ευχέρεια στα δημόσια πανεπιστήμια», όπως είπε.

«Μέχρι το 2032 έχουμε περίοδο χάριτος. Μετά το 2032 θα πέσουν πολλά χρέη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ εύκολο να πετάξουμε το μπαλάκι της ευθύνης αν δεν υπάρξει μία αυτογνωσία στη χώρα μας.

Γιατί φτάσαμε εν καιρώ ειρήνης, χωρίς πολέμους. Χρεοκοπίες υπήρχαν και στο παρελθόν που συχνά συνδυάζονταν με την ολοκλήρωση της χώρας, με πολέμους. Εμείς είχαμε τις πιο καλές εποχές των 200 ετών.

Ήταν σπατάλη, κακοδιαχείρηση, έλλειψη ελέγχου, η έλλειψη των δημοκρατικών θεσμών και κουλτούρας που έλεγχει την κατάχρηση της εξουσίας. Καλώς αισθάνεται η νέα γενιά πως υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης, «να κρατήσουμε τη χώρα στην ΟΝΕ», πρόσθεσε πως είχε «ζητήσει από τον Καραμανλή να μου πει τα πραγματικά στοιχεία», κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ξεκίνησε με κακοπιστία και υπονόμευση»

«Στη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης, το 2009, που έπρεπε να υπάρχει πνεύμα ενότητας, εκεί έζησα τον λαϊκισμό. Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν είχαμε υπηρετήσει αυτές, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας», είπε.

Και πρόσθεσε «όταν ανέλαβα το 2009 είχαμε ένα τεράστιο χρέος, αλλά το χειρότερο ήταν η αναξιοπιστία μας λόγω της απάτης. Η έκθεση της ευρωβουλής μιλούσε για την απάτη με τα στατιστικά στοιχεία».

Αυτά ανέφερε το ρεπορτάζ από την ομιλία του ΓΑΠ που για άλλη μια φορά αναμόχλευσε στην μνήμη μου εκείνο το σάλτο του Σαρκοζί όπως γλαφυρά περιγράφεται στο βιβλίο του Θαμπατέρο όπως διημείφθη στις Κάννες…

Εκεί στις Κάννες λοιπόν τον Νοέμβριο του 2011 όπου παιζόταν το μέλλον της Ελλάδας να μπει σε επιτροπεία, ένα απίστευτο παρασκήνιο μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Γιώργου Παπανδρέου γίνεται γνωστό μέσα από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός στα απομνημονεύματά του, τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πριν τη Σύνοδο του G20, στις Κάννες, το Νοέμβριο του 2011, από τους ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο «To Δίλημμα» (El Dilema), αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, φήμες θέλουν τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου ουρλιάζοντας ότι με την απόφασή του θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, γαλλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Σαρκοζί, σε έξαλλη κατάσταση, προσπάθησε να ανέβει στο τραπέζι πατώντας με το ένα πόδι στην καρέκλα του αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, ενώ φώναζε στον Παπανδρέου «Είσαι ένας γ@….νος ψυχοπαθής!».

Εκείνη την εποχή στα διεθνή ΜΜΕ είχαν διαρρεύσει τα περί επίθεσης του Σαρκοζί στον Παπανδρέου. “Ο Παπανδρέου είναι μ@….ς, ένας πραγματικός μ@@@@ς”, φέρεται να είπε ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Canard Εnchaine.

Ναι έπεσαν σύμφωνα με τον Θαμπατέρο άψογα Γαλλικά από τον Γάλλο πρόεδρο για το δημοψήφισμα που σήμερα ξαναθυμάται ο Γιώργος Παπανδρέου…

Και τι μας λέει; Ότι  έπρεπε να το κάνει, παρά τα γαλλικά του Νικολά!

Ποτέ δεν μας είπε ο «προφήτης» σήμερα Γιώργος, πως πήγαμε από το «λεφτά υπάρχουν» στην επιτροπεία και τελικά γιατί εκ των υστέρων κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή που φαγώθηκε μέχρι άρον – άρον να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο του 2009 και με τους Σαμαρά και Βενιζέλο που τον έκαναν πέρα και τον διέγραψαν με μονοκονδυλιά.

Έχει εμμονές ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου και οι εμμονές του αυτές τον φέρνουν ως Κασσάνδρα να αναφωνεί: «Μετά το 2032 πολλά χρέη…».

Αυτός που έκανε πίσω το 2011 έρχεται σήμερα να μας πουλήσει προφητείες…

Ποιος τον πιστεύει αλήθεια;


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑