Άποψη - Γνώμη

Published on January 1st, 2017 | by fileto

0

2017 – η χρονιά του Πετεινού

Το 2017 κατά το κινέζικο ημερολόγιο είναι έτος του φλογερού Πετεινού.

Η χρονιά υπόσχεται ότι ο Πετεινός θα επηρεάσει όλα τα ζώδια, δίχως εξαίρεση.

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν για όλα τα ζώδια, αυτή η χρονιά θα είναι πολύ πιο επιτυχημένη και καλύτερη από την προηγούμενη. Υπάρχουν πολλά σημάδια πως τα πάντα θα είναι λίγο πιο εύκολα.

Σημαδιακή χρονιά μια και όλοι οι πολιτικοί μας θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων ως πετεινοί (ακόμη και οι κοπέλες στο κοτέτσι θα φαντάζουν ως αλέκτορες) και θα επιδεικνύουν ως άλλοι Κωνσταντίνου στο Ξύπνα Βασίλη τα φανταχτερά τους φτερά στην …Φαρδάκενα και τον ποιητή Φανφάρα!

Συνεχίζουμε την ανάλυση: Ο Πετεινός είναι σύμβολο του ήλιου γιατί το πρωινό αρχίζει με λάλημα του κόκορα. Στις ανατολικές χώρες σχετίζεται άμεσα με την ηλιακή θερμότητα. Οι Ινδοί τον θεωρούν ενσάρκωση της ηλιακής ενέργειας και οι Ιάπωνες τον αποκαλούν το πρώτο φως. Οι Κινέζοι ξεχωρίζουν στον Πετεινό πέντε αρετές – θάρρος, ευγένεια, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Και αυτές είναι οι ιδιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουμε το 2017. Τώρα αυτό είναι κομμάτι δύσκολο για τους πολιτικούς μας να καλλιεργήσουν τοιούτες αρετές, αλλά λέτε να προσπαθήσουν;

Ο Πετεινός αγαπά να δίνει εντολές, να κάνει σχόλια για τους άλλους με άκαμπτο τρόπο, αλλά δεν αντέχει κριτική για το άτομό του (κάτι μου θυμίζει αυτό, εντελώς Συριζαίικο και όχι μόνο κόμπλεξ, μια που το καλλιεργούν νεόκοποι της πολιτικής και έχει πλάκα).

Του αρέσει (του πετεινού) όταν τον παινεύουν επειδή αυτό του δίνει την δυνατότητα να είναι πάντα στο επίκεντρο. Σχεδόν πάντα παίρνει τη πρωτιά, έχει εκ γενετής ηγετικές ικανότητες.

Για να τραβήξει την προσοχή ο Πετεινός προσπαθεί να ντύνεται με έντονα χρώματα. Παρόλο που έχει την αγάπη και την προσοχή του κόσμου, ο Πετεινός πάντα θεωρεί πως η δική του γνώμη είναι η σωστή, οι άλλοι κάνουν λάθος (να η χρονιά του Σύριζα).

Δεν υπάρχουν στη ζωή των Πετεινών εύκολα χρήματα. Είναι εργασιομανείς (!). Πάντα θέλουν να κάνουν περισσότερα από ότι μπορούν. Αν ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει, σίγουρα θα φτάσει πολύ ψηλά. Το ωροσκόπιο για το 2017 συμβουλεύει να προσδιορίστε τον αληθινό σκοπό στη ζωή σας.

Ο Πετεινός είναι αντιφατικός χαρακτήρας για αυτό το 2017 θα αποτελέσει πρόκληση για εκείνους που δεν μπορούν να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας. Ωστόσο, για όλους τους δραστήριους ανθρώπους ο Πετεινός θα συμβάλει στην επίτευξη πολλών θεμάτων.

Τελικά ο Πετεινός κατά τους Κινέζους είναι τελικά η κόπια του πολιτικού.

Πάμε τώρα στα εσωτερικά μας μια και όπως φαίνεται σε αυτό το έτος του Πετεινού και με βάση τις συνταγματικές επιταγές, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, οι αυτοδιοικητικές και οι περιφερειακές λίγους μήνες νωρίτερα, ενώ η προεδρική εκλογή είναι το 2020.

Οπότε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το 2017 θα είναι μια χρόνια χωρίς μεγάλα πολιτικά γεγονότα.

Θεωρητικώς, διότι η χρονιά που ξεκινά την Κυριακή δείχνει ως η πλέον απρόβλεπτη. Κυρίως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός (αρχηγός στο κοτέτσι της πολιτικής μας σκηνής), σε όλους τους τόνους ξορκίζει το σενάριο των εκλογών και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του έχει ορίζοντα τετραετίας. Ωστόσο, η τακτική και η ρητορική του παραπέμπουν σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Σταχυολογούμε: Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας έχει περιοδεύσει στην Θράκη και την Κρήτη, ενώ έχει επισκεφτεί νησιά όπως ο Αϊ-Στράτης και η Νίσυρος. Κόβει κορδέλες και εγκαινιάζει δρόμους, όπως ο περιφερειακός της Μεσσηνίας, ενώ το ίδιο πράττει και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Δίνει επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μειώνει τον ΦΠΑ στα νησιά. Υψώνει τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, επαναφέροντας παλαιότερα διλήμματα, μεταξύ αυτών και το ερώτημα για το ποιοι είναι με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Κατά μία έννοια, θα μπορούσε να βγει το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενον, χτίζοντας σταδιακά το αφήγημά του.

Άλλωστε, δεν είναι σαφές μέχρι ποιο χρονικό σημείο είναι διατεθειμένοι οι δανειστές να τραβήξουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ήδη έχει χαθεί πολύς χρόνος, λόγω και του επιδόματος, με τον υπουργό Οικονομικών να αναγκάζεται να στείλει απολογητική απαντητική επιστολή.

Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι και τους πρώτους μήνες του νέου έτους η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή πίεση από τους δανειστές, με άγνωστη την κατάληξη στο βασικό επίδικο που δεν είναι άλλο από τη λήψη ή όχι πρόσθετων μέτρων για το 2019, ανάλογα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί. Επιπλέον, η δέσμευση Τσακαλώτου για ενεργοποίηση του κόφτη στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δείχνει σε πόσο οριακή κατάσταση είναι οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και πόσο απουσιάζει το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπάρχει και η θεωρία των λεγόμενων «αισιόδοξων» της κυβέρνησης. Η θεωρία αυτή λέει ότι, αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης, θα έχει μπροστά της καθαρά δύο χρόνια για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Λένε, δηλαδή, πως, αν προωθηθεί το μεγάλο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και τρέξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, θα πάρει μπρος η οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση, πετυχαίνοντας στόχους, θα μπορεί να δίνει κάποια βοηθήματα που θα λειτουργούν ανακουφιστικά για τα αδύναμα στρώματα ή και για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Τα κοκόρια της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης ψάχνουν όπως ξέρετε πελατεία να πείσουν μια και ξέρουν ότι αν πάνε στις κάλπες, αν είναι χειμώνας οι ψηφοφόροι θα κλειστούν στα δικά τους κοτέτσια κι αν γίνουν εκλογές καλοκαίρι θα πάνε για μπάνιο!

Έτσι έχουν εκτός από το να κηρύξουν την επανάσταση στους δανειστές να πείσουν κι εμάς να συνεισφέρουμε στο έργο τους. Κι ως πετεινοί που είναι αν λαλήσουν νωρίς μπορεί να φάνε κανένα παπούτσι στη μάπα ή αν δεν λαλήσουν καθόλου να μην τους υπολογίσει κανείς και να τους αφήσει να γλεντοκοπούν στο κοτέτσι τους, αφήνοντάς μας ήσυχους να ψάχνουμε στα λιβάδια για φρέσκο χορταράκι.

Όπως και να έχει ο σοφός λαός, λέει μια σοφή παροιμία: «έτσι κι αλλιώς τα φόρτωσαν στον …κόκκορα!»

Καλή Χρονιά. Κικιρίκουυυυυ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑