Άποψη - Γνώμη

Published on June 18th, 2017 | by fileto

0

Θα ζήσουμε πάλι ένα νέο 1989 το 2019;

Η συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε και κανείς δεν πανηγύρισε αλλά και το φιλί ζωής δόθηκε στην κυβέρνηση η οποία θα πρέπει τώρα να τερματίσει την θητεία της και όπως φαίνεται θα το κάνει μια και διαθέτει αραγές μέτωπο τους 153 γενναίους ιππότες της.

Άρα όλα δείχνουν όπως διαφαίνονται (γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει πλέον προβλέψεις μια και έπεσαν έξω όλοι όσοι προέβλεψαν την αριστερή παρένθεση Τσίπρα) ότι θα έχουμε εκλογές το 2019!

Και κάνω ένα συνειρμό βλέποντας την ημερομηνία. 2019 και αμέσως σχεδόν ασυναίσθητα πάει το μυαλό μου στο 1989, όταν μέσα σε ένα κλίμα αβάσταχτης σκανδαλολογίας με τα πακέτα πάμπερς, τον Κοσκωτά και τα …γκομενιλίκια του Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε σχεδόν όλη την 4ετία και πήγε σε εκλογές όπου και έχασε με πάταγο και η Ελλάδα οδηγήθηκε στην συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Αριστεράς όπου συμμετείχε και ο σημερινός πανίσχυρος υπουργός Δραγασάκης!

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ τότε ονόμασε την χρονιά ορόσημο «βρώμικο 89».

Τριάντα χρόνια μετά και τα πράγματα είναι σχεδόν τα ίδια, με μια κυβέρνηση η οποία υπογράφει και ψηφίζει μνημόνια και κάνει συμφωνίες, δίνει μπόλικη ελπίδα, και ψάχνει για ομάδες ψηφοφόρων αλα κάρτ να την ψηφίσουν υποσχόμενη εργασία και τακτοποίηση.

Ακόμη σκάνδαλα καραμπινάτα δεν έχουν σκάσει, αν και οι γνωρίζοντες της πολιτική προβλέπουν ότι από το φθινόπωρο …θα ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια!

Και στήνεται το νέο σκηνικό, του «βρώμικου 19» μια και διαβάζω ότι με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη άρχισε πριν λίγες μέρες το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά».

Τόσο στους ομιλητές όσο και στους προσκεκλημένους ξεχωρίζουν πρόσωπα από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τον νεοφιλελεύθερο χώρο, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το Ποτάμι, καθώς και από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κοινό σημείο είναι ότι συγκλίνουν σε αυτό που ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας κατά την εναρκτήρια ομιλία του χαρακτήρισε «προοδευτικό κέντρο, που υπερβαίνει τα όρια και την αμηχανία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που δυσκολεύεται να προβάλλει μια συνεκτική εναλλακτική πρόταση μετά τη διαρθρωτική κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου».

Μεταξύ άλλων, την πρώτη ημέρα παρακολούθησαν οι Κ. Σκανδαλίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Δημ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Φλωρίδης, Ι. Μανιάτης, Στ. Ξεκαλάκης, Γ. Μαυρωτάς. Μεταξύ των ομιλητών στις δύο ημέρες του συνεδρίου είναι οι Θ. Διαμαντόπουλος, Λευτ. Κουσούλης, Ανδ. Πανταζόπουλος, Π. Παπασαραντόπουλος, Στρ. Φαναράς, Μιράντα Ξαφά, Γ. Παγουλάτος, Ι. Πανούσης, Π. Μανδραβέλης, Τ. Γιαννίτσης, Θ. Φέσσας, Στ. Φασουλής.

Τη δεύτερη ημέρα, αφού συζητηθεί η «επανάσταση του αυτονόητου», το συνέδριο θα κλείσει με διάλογο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Στέλιου Ράμφου με θέμα «Μπορούν οι Ελληνίδες και Ελληνες να ξαναονειρευτούν;».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε την αυτοδικαίωσή του για το «αμαρτωλό» PSI, ενώ περιέγραψε το μεταρρυθμιστικό του πρόταγμα, το οποίο χαρακτήρισε «νέα Αλλαγή».

Μετά τις εκλογές θα προκύψει, κατ’ αυτόν, «μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις».

Πάντως, στην 4.000 λέξεων ομιλία του κ. Βενιζέλου δεν υπήρξε καμία αναφορά στη γερμανική Ευρώπη. Εν κατακλείδι, αν και «ο Κύκλος Ιδεών, είναι δεξαμενή σκέψης και όχι πολιτικό κόμμα», η στόχευση είναι καθαρά πολιτική.

Όπως ανέφερε, «η επίγνωση του μέλλοντος μας επιτρέπει να επιβιβαστούμε στον στόχο» και… όποιος κατάλαβε – κατάλαβε».

Αυτά τα λέει το ρεπορτάζ, αλλά και η αλήθεια δεν είναι μακριά.

Ήδη ο Σύριζα έχει στοχοποιηθεί και περιμένουν όλοι την κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν το ντουλάπι με τους φρέσκους σκελετούς.

Σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα μια και είδε ότι ο Σύριζα δεν τους θέλει ως παίκτες στο νέο προσανατολισμό του, αποφασίζουν και είναι κοντά στο να συνασπισθούν για να τον καταποντίσουν και να τον εξαφανίσουν.

Φυσικά αυτό δεν είναι τόσο απλό, αν σκεφθεί κανείς ότι το ίδιο πήγαιναν να κάνουν τότε με την συμμετοχή των Συνασπιστών και οι σημερινοί κυβερνώντες κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά μετά από μια ανάπαυλα συγκυβένρησης και Μητσοτάκη (αιωνία του η μνήμη μια και μας έφυγε πρόσφατα) επανήλθε ο Ανδρέας και μάλιστα μετά βαΐων και κλάδων!

Και το πιο φοβερό είναι (τι παιχνίδια παίζει η ιστορία) αρχηγός της ΝΔ είναι πάλι ένας Μητσοτάκης!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑